PNL: Sub medierea preşedintelui, putem elabora o legislaţie pentru lupta împotriva terorismului

Autor: Valentina Postelnicu Postat la 06 mai 2015 47 afişări

PNL a transmis, miercuri, după consultările de la Palatul Cotroceni, pe tema legii privind prelucrarea datelor cu caracter personal, că, sub medierea preşedintelui Klaus Iohannis, se poate elabora o legislaţie, prin consens politic, care să ofere autorităţilor instrumente în lupta cu terorismul.

”PNL consideră că, sub medierea preşedintelui României şi cu respectarea drepturilor şi libertăţilor civile, putem elabora o legislaţie care să ofere autorităţilor instrumente în lupta cu criminalitatea organizată, cu terorismul şi cu alte potenţiale riscuri la adresa siguranţei naţionale. Este important ca o astfel de legislaţie să fie adoptată prin consens politic, în urma unui proces de legiferare transparent şi corect”, au arătat liberalii, după discuţiile cu şeful statului.

Potrivit comunicatului de presă, PNL a decis să semneze proiectul de lege care va reglementa accesul autorităţilor la datele deţinute de furnizorii de servicii din sectorul comunicaţiilor electronice.

”Este vorba despre proiectul pentru modificarea şi completarea legii nr. 506 din 7 noiembrie 2004, privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice. Acest document va fi depus în procedură legislativă sub semnătura tuturor liderilor partidelor politice din Parlament”, anunţă PNL.

Liberalii menţionează că este vorba despre un proiect care ţine cont de observaţiile Curţii Constituţionale din România şi de cerinţele Convenţiei Europene pentru apărarea drepturilor omului.

”Astfel, o modificare importantă adusă acestei legi o reprezintă prevederea conform căreia accesarea datelor de trafic se va face doar într-un cadru delimitat, de către instanţa de judecată sau cu autorizarea judecătorului. Este o prevedere care limitează potenţialele abuzuri şi oferă o garanţie în favoarea respectării vieţii private a cetăţenilor”, apreciază PNL.

Potrivit formaţiunii, în raport cu toate iniţiativele de până acum privind accesarea datelor personale, PNL a promovat un echilibru între nevoia de securitate şi apărarea drepturilor şi libertăţilor civile.

”De asemenea, am susţinut că elaborarea unor proiecte importante nu trebuie să aibă loc în contexte emoţionale, care favorizează abuzurile şi abordările superficiale. În opinia noastră, a oferi autorităţilor statului un set de instrumente pentru a lupta cu grupări infracţionale care dispun de mijloace extrem de performante pentru a face rău reprezintă o necesitate şi o dovadă de

responsabilitate politică”, se mai afirmă în comunicatul de presă.

Liberalii mai apreciază că ”trebuie să ţinem cont de schimbarea contextului de securitate în regiunea geografică a României”.

”Ameninţările la adresa securităţii naţionale s-au înmulţit şi este important să creştem capacitatea statului de a reacţiona la astfel de ameninţări. Cei care se gândesc să facă rău României sau să facă rău pe teritoriul României nu trebuie să aibă parte de o legislaţie care să le faciliteze demersurile”, mai afirmă PNL.

Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu liderii partidelor, de la Palatul Cotroceni, s-au finalizat, miercuri, cu semnarea de către partide a unei iniţiative legislative de modificare a Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private.

Administraţia Prezidenţială a anunţat la finalul consultărilor care au durat aproximativ o oră că, în baza prerogativelor sale constituţionale de mediere, preşedintele a facilitat dialogul între societatea civilă, instituţiile cu competenţe în domeniul prelucrării datelor, apărării şi securităţii naţionale şi partidele politice.

”Discuţiile au pornit de la premisa îmbunătăţirii cadrului normativ pentru a pune în acord nevoia de securitate cu apărarea drepturilor şi libertăţilor individului. Cu această ocazie, liderii partidelor politice au semnat o iniţiativă legislativă parlamentară de modificare şi completare a Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice”, a precizat Administraţia Prezidenţială, în comunicatul de presă remis după întâlnire.

Potrivit comunicatului, ”această iniţiativă nu vizează legea securităţii cibernetice şi nici Legea 82/2012 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţie electronice destinate publicului, care a fost declarată neconstituţională”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
TĂRICEANU,
CC,
ŞOVA
/actualitate/pnl-sub-medierea-presedintelui-putem-elabora-o-legislatie-pentru-lupta-impotriva-terorismului-14217059
14217059
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.