Stocul modern de spaţii de birouri a crescut în primul trimestru cu 2%,la 2,2 milioane metri pătraţi

Autor: Emil Popescu Postat la 06 mai 2015 0 afişări

"În primul trimestru au fost finalizate două clădiri de birouri, având suprafaţa totală închiriabilă de 37.000 mp - City Offices şi Auchan Tricodava. Pentru restul anului sunt programaţi pentru finalizare 130.000 mp în clădiri precum Bucharest One şi Green Court - B în zona Centru Nord, George Enescu OB în Centru, PC Business Center în Nord şi AFI Business Park IV&V şi Sema Office 3 în zona de Vest", arată DTZ Echinox, într-un comunicat.

Activitatatea totală de tranzacţionare (cererea şi renegocierile) a fost în perioada analizată de 56.000 mp. În comparaţie cu perioada similară a anlui trecut, activitatea de tranzacţionare este cu 8% mai scăzută.

Cererea a însumat 40.000 mp, fiind împărţită între extinderi/noi intrări - 58%, relocări în interiorul stocului modern - 38% şi relocări din clasa C - 11%. Per total, cererea nouă (extinderi, relocări din vile şi spaţii de birouri clasa C în spaţii de birouri moderne, şi operaţiunile noi, deschise fie de chiriaşi existenţi, fie de companiile noi intrate în piaţă) reprezintă aproximativ 70% din totalul cererii.

Majoritatea cererii a fost înregistrată în zona Centru Nord - 61%, urmată de Pipera Sud – 15% şi zona Centrală de Business - 7%.

Activitatea de renegociere şi reînnoire a termenilor contractuali a însumat 16.000 mp, 50% din această suprafaţă fiind înregistrată în Pipera Sud. Tendinţa observată în 2014 continuă şi anul acesta, doar chiriaşii deplin mulţumiţi de locaţia în care se află optând pentru renegocierea termenilor contractuali.

Cele mai mari tranzacţii ca suprafaţă au fost Oracle, cu 10.000 mp în Sky Tower, şi Carrefour, care a preînchiriat aproximativ 7.000 mp în Green Court - B, ambele proiecte fiind localizate în zona Barbu Văcărescu - Floreasca. În general, suprafaţa medie tranzacţionată a fost de 600 mp, doar şase tranzacţii pentru suprafeţe mai mari de 1.000 mp fiind concluzionate în T1.

Cei mai activi chiraşi continuă să fie companiile din sectorul Tehnologiei şi Telecomunicaţiilor, urmate de companiile din sectorul Retail şi Servicii Profesionale.

Rata generală de neocupare pentru clădirile de clasa A şi B din Bucureşti a ajuns la sfârşitul T1 la 14%, înregistrând o uşoară creştere - 70 de puncte procentuale - faţă de valoarea înregistrată la sfârşitul lui 2014. În prezent, în Bucureşti sunt 309.000 mp de spaţii de birouri vacante, 25% fiind localizate în zona Pipera Nord.

Cele mai scăzute rate de neocupare se înregistrează în zona Centrală de Business (Victoriei – Aviatorilor) – 5% şi în zona de Vest - 6%. În comparaţie cu trimestrul anterior, rata de neocupare în Pipera Sud a înregistrat o creştere de 400 de puncte procentuale.

Zona de Centru Nord are o rată de neocupare de 10%, fiind singura zonă care a înregistrat o scădere majoră a ratei de neocupare. Barbu Văcărescu – Floreasca, cu un stoc de 280.000 mp, înregistrează la finele T1 o rată de neocupare de 7.5%.

Chiria prime a rămas stabilă, situată în jurul valorii de 18,5 euro/ mp/ lună.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BIROURI,
DTZ,

Citeşte pe comedymall.ro

/actualitate/stocul-modern-de-spatii-de-birouri-a-crescut-in-primul-trimestru-cu-2-la-2-2-milioane-metri-patrati-14215659
comments powered by Disqus
Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români? Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români?

Reinventaţi de pandemie Ţi-ai pus toate economiile la bătaie. Ţi-ai vândut, poate, apartamentul sau motocicleta şi ai investit banii într-o afacere. Nu acum, ci în urmă cu câţiva ani. Totul a mers bine. Ai crescut, uşor-uşor, cu paşi mici, dar ai ajuns la profit, iar acum businessul îţi e suficient să trăieşti fără a avea nevoie şi de un job. Ţi-ai îndeplinit visul. Până când, într-o zi pe care nici tu, nici altcineva nu putea s-o prevadă, totul se prăbuşeşte. Totul se închide. Marfa ta, serviciile tale nu-şi mai găsesc acum clienţii. Totul e captiv în izolare, publicul tău ţintă nu mai există, iar dacă există, îşi drămuieşte cu grijă banii pentru o potenţială criză care se prevesteşte.

vezi continuarea
ZF.ro
Măsuri drastice în piaţa muncii. Cum se schimbă contractele de muncă din cauza crizei Măsuri drastice în piaţa muncii. Cum se schimbă contractele de muncă din cauza crizei
Vom ajunge să dăm şi noi ture prin cimitir. Cimitirul economic va fi plin de morţi care nu vor supravieţui crizei
Mediafax
VIDEO Imagini apocaliptice în ZONA ZERO a pandemiei de coronavirus. Scene violente între autorităţi şi chinezi VIDEO Imagini apocaliptice în ZONA ZERO a pandemiei de coronavirus. Scene violente între autorităţi şi chinezi
Ce se va întâmpla cu preţurile produselor din magazinele Mega Image? Compania anunţă „măsuri de urgenţă”
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel” Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
Demisie „fulger”. Un medic chirurg va conduce Ministerul Sănătăţii. Cine este Nelu Tătaru, propus să preia funcţia după plecarea lui Costache
MonitorulSiguranteiCetateanului
O zi din viata militarilor SMURD, eroi in plina epidemie:  "Tati, ai grija de tine, sa nu vii bolnav acasa!" O zi din viata militarilor SMURD, eroi in plina epidemie: "Tati, ai grija de tine, sa nu vii bolnav acasa!"
Jurnal de pandemie. Prof. Dr. Olga Simionescu: As pune corturi mari la granita si as tine acolo lumea in carantina

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.