BNR a decis sa nu modifice dobanda si rata rezervelor minime obligatorii

Postat la 29 iunie 2011 50 afişări

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat miercuri sa mentina rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25 la suta pe an.

BNR a decis sa mentina neschimbate si nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Banca centrala se angajeaza, de asemenea, sa gestioneze adecvat lichiditatea din sistemul bancar si sa monitorizeze in continuare cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului international, "astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si consolidarea stabilitatii financiare".

Analistii financiari s-au asteptat ca BNR sa mentina dobanda de politica monetara neschimbata la 6,25% la sedinta de miercuri si cred ca pana la sfarsitul anului va ramane la acelasi nivel, iar pana la finele lui 2012 va scadea la 5,75%.

In sondajul intern al membrilor Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), estimarile privind dobanda la sfarsitul anului curent au variat intre 6% si 6,5%, in timp ce estimarile pentru finele lui 2012 au variat intre 4,5% si 7%.

Majoritatea respondentilor cred ca nivelul rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta va ramane la 20% pana la finele anului 2011 si va scadea la 15% pe parcursul anului 2012. In cazul pasivelor in lei nu se asteapta nicio modificare pana la sfarsitul anului 2011, insa este previzionata o scadere la 10% pe parcursul anului 2012.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bnr-a-decis-sa-nu-modifice-dobanda-si-rata-rezervelor-minime-obligatorii-8410163
8410163
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.