BNR a decis să nu modifice dobânda de politică monetară

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 27 iunie 2012 7 afişări

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât, miercuri, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25 la sută pe an, confirmând aşteptările majorităţii analiştilor.

BNR precizează că va asigura în continuare gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

BNR afirmă că va continua să monitorizeze atent evoluţiile interne şi ale mediului economic global, "astfel încât, prin adecvarea instrumentelor sale, să asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preţurilor pe termen mediu şi de menţinere a stabilităţii financiare".

Conform ultimului sondaj intern al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, dobânda de politică monetară şi rata rezervelor minime obligatorii ale băncilor ar urma să fie reduse din nou abia în 2013. Pentru luna decembrie 2012, estimarea membrilor AAFBR care au răspuns la sondaj plasează dobânda de politică monetară la 5,25%. Rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi menţinute în continuare la nivelul de 15%, iar rezervele minime obligatorii pentru valută ar putea rămâne nemodificate la 20%.

Conform AAFBR, anul 2013 ar putea aduce o relaxare a politicii monetare, atât prin reducerea dobânzii de politică monetară la 5% în luna decembrie 2013 cât şi prin diminuarea rezervelor minime obligatorii pentru lei (la 10%) şi valută (la 15%).

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bnr-a-decis-sa-nu-modifice-dobanda-de-politica-monetara-9786814
9786814
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.