Blinken: China accelerează planurile de unificare cu insula Taiwan

Autor: Petru Mazilu Postat la 18 octombrie 2022 73 afişări

Blinken: China accelerează planurile de unificare cu insula Taiwan

China urmăreşte unificarea cu Taiwanul „într-un ritm mult mai rapid" decât se aştepta anterior, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit BBC.

Beijingul a decis că status quo-ul nu mai este acceptabil în cazul Taiwanului, consideră Antony Blinken.

În discursul de duminică de deschidere a Congresului Partidului Comunist de la Beijing, preşedintele Xi Jinping a refuzat să excludă folosirea forţei pentru a se unifica cu Taiwanul. China clasifică insula autoguvernată ca fiind o parte a teritoriului său, dar Taiwanul se consideră distinct de partea continentală.

Luna trecută, preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că forţele americane vor apăra Taiwanul în cazul unui atac chinezesc în ciuda politicii oficiale americane care nu este clară în această temă.

Luând cuvântul marţi, în cadrul unui eveniment la Universitatea Stanford, Blinken a declarat că, dacă Beijingul nu va putea realiza unificarea prin mijloace paşnice, va recurge la coerciţie şi, eventual, la forţă.

„Aceasta este ceea ce perturbă profund status quo-ul şi provoacă tensiuni enorme", a spus el.

Blinken a adăugat că SUA îşi va onora angajamentele faţă de Taiwan şi va sprijini insula pentru a se apăra singură.

Comentariile secretarului Blinken au loc în contextul în care China organizează un congres de partid, în cadrul căruia se aşteaptă ca preşedintele Xi să fie reales. În remarcile sale de duminică, Xi a spus că „reunificarea completă a ţării trebuie şi va fi realizată".

„Vom continua să ne străduim pentru reunificarea paşnică cu cea mai mare sinceritate şi cu cel mai mare efort, dar nu vom promite niciodată să renunţăm la utilizarea forţei", a spus liderul chinez.

Tensiunile dintre SUA şi China au fost ridicate în ultimele luni, în special după o vizită la Taipei a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi. China a efectuat exerciţii militare ca răspuns la vizita lui Pelosi, lucru pe care Taiwanul l-a condamnat ca fiind „extrem de provocator".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
taiwan,
unificare,
insula,
accelerare,
planuri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.