Bere, carne, lactate: penuria de dioxid de carbon creată de criza îngrăşămintelor zguduie industria alimentară a Europei

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 28 august 2022 42 afişări

Criza energetică din Europa pune la pământ companii după com­panii din sectorul îngrăşămintelor, provocând probleme majore pentru fermieri, producători de alimente şi, spre groaza proprietarilor de baruri, producători de bere, scrie Politico.

Bere, carne, lactate: penuria de dioxid de carbon creată de criza îngrăşămintelor zguduie industria alimentară a Europei

Criza energetică din Europa pune la pământ companii după com­panii din sectorul îngrăşămintelor, provocând probleme majore pentru fermieri, producători de alimente şi, spre groaza proprietarilor de baruri, producători de bere, scrie Politico.

Îngrăşămintele nu doar sunt vi­tale pentru creşterea fertilităţii soluri­lor, producţia acestora generând şi un produs secundar, dioxidul de carbon, utilizat în producţia de bere şi băuturi răcoritoare carbogazoase, folosit de spitale pentru proceduri chirugicale, cât şi în sacrificarea animalelor.

Fermierii, producătorii de ali­mente şi chiar şi proprietarii de ba­ruri sunt prin urmare profund îngrijo­raţi cu privire la implicaţiile mai ample ale crizei de îngrăşă­minte.

Carlsberg Polska, al treilea mare producător de bere din Polonia, a a­nunţat că intenţionează să-şi opreas­că aproape imediat producţia şi că şi alţi producători îi vor urma exemplul. Divizia poloneză a Heineken a anunţat că analizează situaţia, în timp ce Kompania Piwowarska din cadrul grupului Asahi a declarat că deocam­dată producţia nu-i este afectată, potrivit thepigsite.com.

Deficitul de CO2 reprezintă o a­meninţare la adresa securităţii ali­men­tare a întregii Polonii, a aver­tizat Andrzej Gantner, secretar general al Federaţiei Poloneze a Industriei Alimentare, fiind afectate nu numai industria băuturilor, ci şi cea a cărnii, fructelor procesate şi legumelor.

Guvernul polonez a anunţat că va pregăti măsuri pentru susţinerea pieţei îngrăşămintelor.

Fabricile de carne din Polonia mai au stocuri de CO2 doar pentru cinci sau şase zile, notează poland.postsen.com. Producătorii de lactate sunt îngrijoraţi în egală mă­sură, notează Warsaw Voice.

„Este o situaţie dramatică, lipsa CO2 face imposibilă ambalarea produselor,“ a declarat Agnieszka Maliszewska, director al Camerei Poloneze pentru Lapte.

Oficialii Carlsberg Polska atrag atenţia că există un impact mai amplu dincolo de cel asupra berii şi băuturilor răcoritoare, pentru că CO2 este folosit în producţia de zăpadă carbonică, esenţială pentru prezervarea alimentelor în timpul transportului şi depozitării, scrie Politico.

Pentru a diminua presiunile, Comisia Europeană a propus suspendarea temporară a tarifelor pe produse esenţiale în producţia de îngrăşăminte bazate pe azot.

În Marea Britanie, CF Industries a beneficiat deja de un bailout pe termen scurt din partea guvernului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bere,
ingrasaminte,
productie,
criza,
dioxid de carbon

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.