Băsescu îl contrazice pe ministrul de externe: România nu se poate răzgândi în privinţa aderării la Schengen

Postat la 02 martie 2013 14 afişări

Preşedintele Traian Băsescu l-a criticat pe ministrul de externe, Titus Corlăţean, care a afirmat că România nu va mai fi interesată să facă parte din spaţiul Schengen dacă aderarea ar fi amânată din nou la Consiliul JAI de săptămâna viitoare.

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, se delimitează de aceste afirmaţii şi reiterează faptul că România îşi menţine întregul interes pentru aderarea la spaţiul Schengen cât mai curând. Domnul preşedinte Traian Băsescu îl invită pe domnul ministru Titus Corlăţean să renunţe la afirmaţii de acest gen, pentru a nu crea o percepţie falsă în rândul statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la agenda europeană a României şi îi cere, în schimb, să acţioneze pentru îndeplinirea cu prioritate a tututor condiţiilor directe si indirecte legate de acest proces", se arată într-o declaraţie difuzată de purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei.

"Aderarea la spaţiul Schengen constituie un drept al României şi al cetăţenilor români stabilit prin tratatele constitutive ale Uniunii Europene şi consemnat ca atare în Tratatul de Aderare al României. Domnul preşedinte Traian Băsescu susţine, în continuare, că România trebuie să reuşească să se integreze în spaţiul Schengen."

Premierul Victor Ponta a declarat vineri că Guvernul are semnale că există o mare probabilitate ca aderarea României la spaţiul Schengen să fie din nou amânată pentru luna octombrie, la solicitarea unei ţări sau a două state care nu vor bloca aderarea, ci vor cere ca decizia să fie luată în toamnă.

Ulterior, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că o eventuală nouă decizie de amânare a aderării României la Schengen la Consiliul JAI din 7-8 martie va afecta "credibilitatea procesului", iar ţara noastră ar putea să nu mai fie interesată şi doar să aştepte o invitaţie de la UE.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
Schengen,
consiliul JAI,
aderare,
Basescu,
Ponta,
Corlatean
/actualitate/basescu-il-contrazice-pe-ministrul-de-externe-romania-nu-se-poate-razgandi-in-privinta-aderarii-la-schengen-10625313
10625313
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.