Băsescu despre relaţia fratelui său cu interlopii: "Dacă ştiam dinainte, i-aş fi spus să nu intre în acest anturaj"

Postat la 22 iunie 2014 54 afişări

Preşedintele Traian Băsescu afirmă că nu a discutat niciodată cu fratele său, Mircea Băsescu, despre dosarul lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, şi că nu a primit niciun ban şi niciun bun de la sau în numele lui Anghel, pentru vreo intervenţie de reducere a pedepsei în instanţă sau pentru vreo graţiere.

Băsescu despre relaţia fratelui său cu interlopii: "Dacă ştiam dinainte, i-aş fi spus să nu intre în acest anturaj"

"Anul trecut, fratele meu mi-a spus că este şantajat. I-am cerut atunci să meargă imediat să informeze instituţiile statului. Ceea ce a şi făcut. Eu nu puteam să merg să fac un denunţ de şantaj în numele lui, dar, repet, i-am cerut să meargă imediat să informeze instituţiile statului", a comentat Traian Băsescu, într-un interviu pentru Realitatea TV.

El spune că a aflat din presă că Mircea Băsescu a botezat o nepoată a lui Sandu Anghel. "Ce mai era să fac după botez? Este major. Dacă ştiam dinainte, i-aş fi spus să nu intre în acest anturaj", a spus şeful statului.

Mircea Băsescu a botezat-o în ianuarie 2010 pe Renata Doiniţa Constantin, nepoata lui Sandu Anghel, la vremea respectivă cercetat în mai multe dosare penale pentru evaziune fiscală. Ulterior, după ce Sandu Anghel avea să fie arestat, în februarie 2011, sub acuzaţia de tentativă de omor asupra unui nepot al său pe care l-a înjunghiat într-un bar, Mircea Băsescu declara pentru Adevărul că l-a întrebat pe Anghel despre dosarele sale după câteva zile de la izbucnirea scandalului în presă, înainte să-i boteze copilul. "Mi-a zis că are şapte dosare închise cu neînceperea urmăririi penale. Nu vă supăraţi, dar domnul Adrian Năstase nu are dosarele închise cu NUP", spunea Mircea Băsescu.

Fratele preşedintelui a reacţionat atunci pentru că presa locală din Olt şi apoi cea centrală l-au citat pe procurorul de caz al lui Sandu Anghel, Eugen Iacobescu de la Parchetul Tribunalului Olt, cu afirmaţia că Mircea Băsescu ar fi primit de la Sandu Anghel 300.000 de euro pentru a interveni într-unul din dosare, urmând ca mai târziu să primească încă 400.000 de euro. "Cred că este imposibil ca un anchetator să facă astfel de afirmaţii. În mod normal, ar fi trebuit să vină să mă aresteze, dacă ar fi ceva de felul ăsta adevărat, nu să se fi dus la un ziar", declara Mircea Băsescu pentru Mediafax.

În martie 2011, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova i-a luat cazul lui Iacobescu, citând "suspiciuni emise în spaţiul public privind soluţionarea obiectivă a cauzelor", iar Iacobescu a negat că ar fi făcut declaraţii presei despre implicarea lui Mircea Băsescu. În 2012, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii l-a sancţionat disciplinar pe Iacobescu pentru aceleaşi declaraţii, mutându-l pentru trei luni la Parchetul Tribunalului Mehedinţi. Iacobescu a fost pensionat prin decizia CSM în octombrie 2013.

Întrebat de Realitatea TV cum răspunde zvonurilor din presă că Mircea Băsescu ar spune, într-una dintre înregistrările video difuzate de Antena 3, că i-ar fi dat bani pentru a interveni în favoarea reducerii pedepsei lui Sandu Anghel, preşedintele a răspuns: "Nu cred că fratele meu ar putea să facă o astfel de afirmaţie, pentru că nu este adevărat". El insistă că nu a primit niciun ban şi niciun bun de la sau în numele lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, aşa cum nu a primit niciodată niciun ban şi niciun bun de la nimeni pentru a interveni în vreun fel în dosare.

Preşedintele a comentat şi faptul că soţia sa, Maria Băsescu, a primit în 2009, cu ocazia Festivalului romilor de la Costeşti, un lanţ cu o monedă de aur din partea Regelui Cioabă, pe care i-a înmânat-o Sandu Anghel. Moneda a fost predată statului şi se află în patrimoniul Administraţiei Prezidenţiale, iar la vremea respectivă a fost declarată în lista bunurilor primite cu titlu gratuit cu prilejul unor acţiuni de protocol în anul 2009, a explicat şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu şi soţia sa, Maria Băsescu, au participat, în septembrie 2009, la Festivalul romilor de la Costeşti. Băsescu a asistat la un spectacol de dansuri şi muzică ţigănească, fiind luat la un moment dat de câţiva tineri şi dus pe scenă, unde a dansat alături de ei, iar regele Cioabă i-a oferit soţiei preşedintelui un lanţ cu o monedă de aur. Preşedintelui i-a fost reproşat ulterior faptul că s-a întâlnit, acolo cu Bercea Mondialul, cu care, împreună cu soţia, a dansat.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/basescu-despre-relatia-fratelui-sau-cu-interlopii-daca-stiam-dinainte-i-as-fi-spus-sa-nu-intre-in-acest-anturaj-12808493
12808493
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.