Băsescu: Cetăţenii trebuie să-şi recapete încrederea în energia nucleară

Postat la 25 martie 2012 48 afişări

Statele posesoare de tehnologie nucleară trebuie să acţioneze astfel încât cetăţenii să-şi redobândească încrederea în energia nucleară, care este una din cheile viitoarelor dezvoltări energetice în lume, iar pentru aceasta trebuie să comunice cu populaţia şi să informeze cu privire la nivelul de securitate al instalaţiilor lor nucleare, a declarat duminică preşedintele Traian Băsescu.

"Atâta timp cât marele dezastru nuclear a fost legat de Cernobâl, toţi am spus că este o chestiune de tehnologie, dar iată că a apărut şi dezastrul echivalent de la Fukushima, ceea ce ne arată că nimeni nu este scutit de dezastre atâta timp cât nu se pot impune sau atâta timp cât nu se vor impune nişte standarde tehnice şi de securitate a instalaţiilor nucleare extrem de ridicate", a spus Băsescu, cu ocazia plecării la Summitul pentru Securitate Nucleară, ce se va desfăşura pe 26 şi 27 martie la Seul.

Summitul are ca scop consolidarea securităţii nucleare, în special cu referire la Iran şi Coreea de Nord, precum şi a siguranţei în gestionarea materialelor radioactive. Participă 57 de delegaţii naţionale şi ale unor instituţii globale sau regionale, între care Uniunea Europeană şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Din Uniunea Europeană au fost invitate la summit 15 state, printre care şi România, ţară care face parte din clubul celor 30 de state care deţin tehnologia întregului ciclu al combustibilului - de la extragere din mină, procesare pentru a deveni combustibil nuclear, arderea combustibilului nuclear în reactor şi depozitarea reziduurilor.

De asemenea, reuniunea are loc în condiţii de lipsă a consensului la nivel global privind întărirea regimului de neproliferare, a spus preşedintele. Sunt încă foarte multe state care nu au ratificat Acordul de neproliferare a armamentelor nucleare şi nu s-au realizat condiţiile de intrare în vigoare a Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare, deşi actul a fost discutat şi semnat de foarte multe state deţinătoare de armament nuclear şi de capacităţi nucleare.

Un alt obiectiv al summitului, potrivit lui Traian Băsescu, este convenirea unor modalităţi de abordare a ameninţărilor terorismului nuclear. "Va trebui să găsim nişte proceduri prin care să avem grijă ca reziduurile rezultate în urma proceselor nucleare din instalaţiile de producere a energiei să nu ajungă în mâna unor grupări teroriste, permiţându-le astfel realizarea de armament nuclear", a explicat preşedintele, adăugând că pe teritoriul a 25 de state se află câteva mii de tone de reziduuri nucleare radioactive, gestionate în cea mai mare parte a statelor de firme private, "ceea ce măreşte riscul ca astfel de materiale radioactive rezultate din procesele din centralele nucleare să ajungă în mâna teroriştilor".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/basescu-cetatenii-trebuie-sa-si-recapete-increderea-in-energia-nucleara-9436979
9436979
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.