Barack Obama a mărit cu 25% salariul minim al câtorva sute de mii de americani

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 13 februarie 2014 49 afişări

Preşedintele Barack Obama a mărit cu 25% salariul minim al câtorva sute de mii de americani, miercuri, şi a îndemnat Congresul să generalizeze măsura.

Într-o ceremonie organizată la Casa Albă, Obama a semnat un decret prin care măreşte la 10,10 dolari salariul minimum pe oră acordat persoanelor care au contracte cu statul, în cazul persoanelor angajate începând cu data de 1 ianuarie 2015. Astfel, preşedintele pune în aplicare anunţul pe care l-a făcut în discursul susţinut în Congres la sfârşitul lui ianuarie.

Salariul minim la nivel federal este, în prezent, de 7,25 dolari, şi a rămas la acelaşi nivel din 2009. Anumite state americane acordă salarii mai mari.

Obama a subliniat că, ţinând cont de inflaţie, puterea de cumpărare a persoanelor plătite cu salariul minim a "scăzut cu 20% faţă de perioada în care Ronald Reagan a intrat în funcţia" de preşedinte, în ianuarie 1981.

De mărirea salariului la 10,10 dolari, începând din 2015, vor beneficia "sute de mii de persoane", a declarat anterior secretarul Muncii Tom Perez. El a explicat, într-o conferinţă de presă susţinută la Casa Albă, că această nouă politică ar putea fi aplicată în cadrul alocaţiilor bugetare actuale.

În fapt, doar Camera Reprezentanţilor are puterea constituţională să adopte noi cheltuieli, iar reprezentanţii din cadrul Partidului Republican, majoritari în Cameră, şi-au exprimat ostilitatea faţă de o mărire a salariului minim care, în opinia lor, ar "frâna" creşterea economică.

Însă Obama respinge această idee, subliniind că o astfel de mărire, la care a îndemnat de un an, "va ajuta milioane de americani să iasă din sărăcie". O asemenea măsură "nu va avea un efect negativ asupra economiei, ea va stimula economia", a dat el asigurări, îndemnând Congresul, din nou, să "dea o creştere Statelor Unite".

Rata şomajului a atins cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani (6,6%, în ianuarie), iar creşterea accelerează (cu un ritm anual de 4,1%, în al treilea trimestru).

Spre deosebire de situaţia din Franţa, în Statele Unite salariul minim nu este mărit în mod automat, anual, cu rata inflaţiei.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), Statele Unite acuză o anumită întârziere, în comparaţie cu alte ţări industrializate. În 2010, salariul minim american reprezenta doar 38,8% din salariul median la nivel naţional, în contextul în care în Marea Britanie acesta atinge de 46,1%, iar în Franţa 60,1%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
OBAMA,
SALARII
/actualitate/barack-obama-a-marit-cu-25-salariul-minim-al-catorva-sute-de-mii-de-americani-12075259
12075259
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.