Băncile ungureşti, aceşti lilieci cu puteri de Batman

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 20 septembrie 2014 222 afişări

Premierul ungar Viktor Orban, confruntat cu opoziţia băncilor faţă de planul său de a-i despăgubi treptat pe clienţii care au contractat credite ipotecare în valută în anii de boom economic, a acuzat băncile că sunt "viclene ca nişte lilieci" când îşi atacă prada - păsări şi şoareci.

Băncile ungureşti, aceşti lilieci cu puteri de Batman

Sandor Csanyi, şeful celei mai mari bănci ungare, OTP, a replicat că de fapt, atunci când are probleme în economie, guvernul apelează la bănci ca la un fel de Batman, a relatat publicaţia Portfolio. Atât OTP, cât şi MKB Bank sau subsidiarele ungare ale Erste, KBC şi Raiffeisen au contestat în justiţie decizia guvernului de a rambursa retroactiv clienţilor banii luaţi prin "practici comerciale incorecte" din 2004 încoace.

Primele acţiuni au fost însă deja respinse în justiţie, iar un fruntaş al partidului de guvernământ Fidesz a spus că băncile ar putea fi obligate să extindă despăgubirile şi pentru clienţii care şi-au achitat deja creditele în cadrul unui program de rambursări anticipate derulat în 2011-2012, ceea ce ar spori considerabil factura de plată a băncilor, ducând-o la un total de cca 3 mld. euro.

Aceasta se adaugă la dificultăţile pe care le întâmpină băncile ungare din cauza conflictului din Ucraina, unde unele au subsidiare, şi a sancţiunilor financiare impuse de Bruxelles Rusiei. Şeful BCE, Mario Draghi, a încercat să ia apărarea băncilor în august, afirmând că plăţile retroactive "nu par să fie conforme" cu reglementările europene, ar guvernul Orban l-a ignorat.

Guvernul Orban a început în forţă reforma sistemului bancar, axată pe trei elemente: răscumpărarea de către stat a cel puţin jumătate din activele bancare aflate în proprietatea unor grupuri financiare străine, crearea unei "bad bank" care să preia creditele neperformante ale băncilor, estimate la 1,6 mld. euro, şi planul de convertire în forinţi a creditelor în valută, la un curs avantajos pentru debitori. Băncile vor suporta costul conversiei şi, în plus, îi vor despăgubi pe ungurii îndatoraţi în valută pentru "practicile incorecte" de genul majorărilor unilaterale de dobânzi şi comisioane.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bancile-unguresti-acesti-lilieci-cu-puteri-de-batman-13310685
13310685
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.