Banca centrală a Poloniei anunţă sfârşitul austerităţii şi se laudă cu o încetinire „perfectă“când economiile altora se prăbuşesc. Ce conţine reţeta succesului polonez?

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 08 ianuarie 2013 12 afişări

Polonia, cea mai mare economie est-europeană şi singura din UE care a evitat recesiunea de la începutul crizei, sfidează iar criza, cu banca centrală anunţând că a venit timpul sfârşitului austerităţii. Iar într-un moment în care zona euro şi alte părţi din Uniune apasă pe pedala reformelor şi reducerilor de cheltuieli şi se pregătesc de impactul recesiunii, oficialii polonezi se laudă cu o „încetinire perfectă“ în locul unei prăbuşiri.

Polonia şi-a redus deficitul bugetar cu mai mult de patru puncte pro­cen­tuale în doi ani, iar una din urmări este că avansul economic a încetinit dramatic, la doar 1,4% în cel de-al treilea trimestru al anului trecut, în condiţiile în care cererea internă scade în tandem cu criza din zona euro, cea mai mare piaţă pentru exporturile polo­neze, scrie Financial Times. "Dar ritmul consolidării bugetare înceti­neş­te, ceea ce va aduce economiei aer de res­pi­rat. Nu încurajăm ministerul de finanţe să con­tinue cu consolidarea fiscală excesivă", a decla­rat pentru publicaţia britanică guvernatorul băncii centrale Marek Belka.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/banca-centrala-a-poloniei-anunta-sfarsitul-austeritatii-si-se-lauda-cu-o-incetinire-perfecta-cand-economiile-altora-se-prabusesc-ce-contine-reteta-succesului-polonez-10440146
10440146
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.