Ban Ki-moon denunţă o "escaladare periculoasă" în Ucraina şi îndeamnă Kievul şi Moscova să negocieze

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 29 august 2014 34 afişări

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a apreciat joi că luptele din estul Ucrainei se deplasează către sud, iar acest lucru constituie o "escaladare periculoasă", îndemnând Moscova şi Kievul să negocieze o soluţionare a conflictului.

Potrivit purtătorului de cuvânt Stéphane Dujarric, Ban Ki-moon "este îngrijorat de informaţii potrivit cărora confruntările din estul Ucrainei se extind către sud, în apropiere de Marea Azov şi Rusia".

"În cazul în care acest lucru se confirmă, este vorba despre o escaladare periculoasă a crizei din Ucraina", a adăugat el. "Comunitatea internaţională nu poate lăsa situaţia să se agraveze şi mai mult", a continuat acesta.

Notând întâlnirile recente, la Minsk, între reprezentanţi ruşi, ucraineni şi europeni, secretarul general al ONU doreşte "continuarea acestor discuţii în vederea ajungerii la o soluţionare paşnică a conflictului", a spus purtătorul de cuvânt.

Toţi actorii din această criză "este necesar să depună eforturi pentru a contribui la soluţionarea paşnică a conflictului, într-un mod care să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei".

Autorităţile ucrainene au afirmat că "trupe ruseşti" au preluat controlul miercuri asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk, cu 11.000 de locuitori, situat în zona de coastă, la aproximativ 100 de kilometri sud de bastionul rebel Doneţk.

Jurnalişti AFP au constat încă de miercuri că insurgenţi au ocupat poziţii pe drumul dintre Doneţk şi Novoazovsk, unde toate punctele de control sunt deţinute de către rebeli.

Declaraţia lui Ban Ki-moon nu se referă la o eventuală prezenţă a unor militari ruşi alături de insurgenţii proruşi.

Întrebat despre acest lucru, Dujarric a subliniat că ONU nu are mijloace să verifice aceste informaţii. Ban Ki-moon, a subliniat el, "le cere ruşilor şi ucrainenilor să-şi continue contactele iniţiale şi să asigure o continuare a reuniunii de la Minsk".

Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit în regim de urgenţă joi după-amiaza pentru a examina evoluţia situaţiei din Ucraina, la solicitarea Lituaniei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ONU,
UCRAINA,
RUSIA
/actualitate/ban-ki-moon-denunta-o-escaladare-periculoasa-in-ucraina-si-indeamna-kievul-si-moscova-sa-negocieze-13165781
13165781
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.