“BadNews” pentru milioane de utilizatori de android

Autor: Ioana Matei Postat la 24 aprilie 2013 39 afişări

Sms-uri false, solicitări pentru instalarea unor aplicaţii virusate sau extragerea de informaţii cum ar fi numărul de telefon sau ID-ul terminalului sunt câteva dintre consecinţele unei noi versiuni a virusului BadNews.

“BadNews” pentru milioane de utilizatori de android

BadNews(„Veşti proaste”) a afectat milioane de utilizatori de telefoane cu android prin intermediul unor aplicaţiilor din Google Play, potrivit datelo colectate prin intermediul Bitdefender Mobile Security. Începând cu iunie 2012, virusul a fost raportat în repetate rânduri în China, dar a apărut şi în ţări precum Rusia, Germania şi Myanmar.

Versiunea iniţială a ceea ce a primit denumirea de Android.Trojan.InfoStealer.AK nu trimitea actualizări false precum versiunea descoperită recent, dar ar putea fi o primă încercare de a testa un sistem de livrare de viruşi capabil să treacă de procesele de scanare din Google Play.

 ’’BadNews este un exemplu care arată că reclamele agresive introduse în aplicaţii pot descărca ulterior viruşi, astfel că pe lângă informaţiile confidenţiale pe care le colectează despre utilizator, acestea pot aduce şi pierderi financiare serioase. Dezvoltatorii de aplicaţii ar trebui să fie mult mai atenţi la comportamentul reclamelor pe care le acceptă în aplicaţiile lor. Deşi acestea sunt la limita legitimităţii pentru că adună cantităţi mari de date despre utilizatori cu scopuri neclare, încărcarea lor cu viruşi are efecte de-a dreptul dureroase. De asemenea procesul de scanare a aplicaţiilor din Google Play ar trebui să fie mult mai complex’’, potrivit spuselor lui Cătălin Coşoi, Chief Security Strategist la Bitdefender.

 Trei noi aplicaţii s-au adăugat celorlalte 32 cunoscute ca purtătoare ale virusului: ru.yoya.anekdot, com.hellow.world si zh.studio. Toate cele 35 de aplicaţii au fost descărcate de milioane de ori din Google Play.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/badnews-pentru-milioane-de-utilizatori-de-android-10790130
10790130
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.