Avioane turceşti de tip F-16 au interceptat un avion rusesc de vânătoare în spaţiul aerian turc

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 05 octombrie 2015 295 afişări

Avioane turceşti de vânătoare de tip F-16 au interceptat sâmbătă un avion rusesc de luptă în spaţiul aerian turc, la frontiera siriană (sud-est), obligându-l să se întoarcă din drum, a anunţat luni Ministerul turc de Externe, relatează AFP în pagina electronică.

Ambasadorul Rusiei la Ankara a fost convocat, iar autorităţile turce i-au transmis un "protest puternic", se arată într-un comunicat.

Ankara a cerut totodată Moscovei să "evite o repetare a acestui incident" şi a subliniat că, altfel, "Federaţia rusă va fi considerată responsabilă de orice eveniment nedorit" care ar putea avea loc.

Ministrul turc de Externe Feridun Sinirlioglu l-a sunat pe omologul său Serghei Lavrov şi i-a transmis acest punct de vedere, precizează ministerul.

Şeful diplomaţiei turce urmează să discute despre acest incident cu secretarul general al NATO.

Regimul islamo-conservator turc se opune participării Rusiei la războiul din Siria.

Campania aeriană a Rusiei în Siria este "inacceptabilă", a declarat duminică preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, subliniind că Moscova comite "o gravă eroare".

Rusia şi Turcia - o ţară membră NATO şi aliată a coaliţiei internaţionale care efectuează atacuri aeriene împotriva grupării Statul Islamic (SI) în Siria - au poziţii divergente cu privire la Siria încă de la începutul conflictului sirian, în 2011.

Ankara cere plecarea de la putere a lui Bashar al-Assad, care beneficiază de susţinerea neclintită a Moscovei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
TURCIA,
RUSIA,
SIRIA
/actualitate/avioane-turcesti-de-tip-f-16-au-interceptat-un-avion-rusesc-de-vanatoare-in-spatiul-aerian-turc-14795266
14795266
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.