Avertizare de viituri si inundatii in Moldova si Transilvania. Vezi aici toate judetele vizate

Postat la 11 iunie 2011 25 afişări

Institutul National de Hidrologie a emis o avertizare de risc de inundatii, valabila pana sambata seara, pentru bazinele hidrografice Mures superior si mijlociu, Olt superior si mijlociu, Bistrita, Trotus, Putna, Ramnicu-Sarat, Buzau superior.

INH instituie cod galben pe raurile din bazinele hidrografice Mures superior si mijlociu (judetele Harghita, Mures, Sibiu, Alba), Olt superior si mijlociu (Harghita, Covasna, Brasov), Bistrita (Suceava, Neamt, Bacau), Trotus (Harghita, Bacau), Putna (Vrancea), Rm. Sarat (Vrancea, Buzau), Buzau (Covasna, Buzau).

Se instituie cod portocaliu pe raurile Baraolt, Homorod, Covasna, Porumbacu, Topolog, Cartisoara, Avrig (Covasna, Harghita, Sibiu, Valcea) si cod rosu pe raurile Arpasul Mare si Arpasel (Sibiu).

Alerta, care vizeaza Ministerul de Interne, Ministerul Mediului, Administratia Nationala a Apelor, Hidroelectrica si administratiile bazinale de ape Mures, Olt, Buzau-Ialomita si Siret, se refera la cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de atentie si inundatie, precum si scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie.

Administratia Nationala de Meteorologie a emis, sambata dimineata, avertizare de ploi insemnate cantitativ in intervalul 11 iunie, ora 6 - 12 iunie, ora 6. In intervalul mentionat va ploua local in majoritatea regiunilor, iar in zona Carpatilor Meridionali si Orientali se vor cumula cantitati de apa ce vor mai depasi izolat 30 l/mp, afirma ANM.

Conform prognozei agrometeorologice emise de ANM, pana la 16 iunie instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta prin ploi locale, sub forma de aversa, dar si torentiale, in cea mai mare parte a teritoriului agricol, fiind insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vântului, izolat cu aspect de vijelie si caderi de grindina. Totodata, cantitatile de apa pot depasi 25 l/mp si izolat, chiar 60-70 l/mp, indeosebi in primele zile ale perioadei.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 14 si 25°C, valori mai ridicate cu 1-4°C comparativ cu normele climatologice, in aproape toata tara. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 18 si 30°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minima a aerului va oscila intre 9 si 19°C, pe intreg teritoriul agricol.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/avertizare-de-viituri-si-inundatii-in-moldova-si-transilvania-vezi-aici-toate-judetele-vizate-8333307
8333307
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.