Avertisment răsunător de la Janet Yellen, şefa FED: Guvernul american riscă să rămână fără bani de la 1 iunie. Norii se adună deasupra Washingtonului, iar explozia unei crize a datoriilor pare iminentă. ”Trezoreria nu va putea plăti facturile guvernului”

Autor: Ştefan Stan Postat la 02 mai 2023 15 afişări

Avertisment răsunător de la Janet Yellen, şefa FED: Guvernul american riscă să rămână fără bani de la 1 iunie. Norii se adună deasupra Washingtonului, iar explozia unei crize a datoriilor pare iminentă. ”Trezoreria nu va putea plăti facturile guvernului”

Guvernul american riscă să rămână fără bani de la 1 iunie, a avertizat luni secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, într-o scrisoare adresată liderilor din Congres, în timp ce preşedintele american Joe Biden l-a invitat săptămâna viitoare la Casa Albă pe preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari că Washingtonul se îndreaptă spre o criză a plafonului de îndatorare.

"După ce am analizat recentele încasări din impozitele federale, cea mai bună estimare a noastră este că nu vom putea continua să satisfacem toate obligaţiile guvernului până la începutul lunii iunie şi, potenţial, chiar de la 1 iunie, dacă Congresul nu ridică sau nu suspendă limita de îndatorare înainte de această dată", a scris Yellen.

Ea a precizat că estimarea Trezoreriei s-a bazat pe cele mai recente date disponibile privind încasările fiscale, deşi este "imposibil de prezis cu certitudine data exactă la care Trezoreria nu va putea plăti facturile guvernului".

Dezbaterile privind creşterea plafonului de îndatorare - limita legală a împrumuturilor federale - au devenit o problemă permanentă la Washington. Dar o confruntare prelungită între administraţia Biden şi republicanii de la Capitoliu a ridicat temerile că guvernul se îndreaptă spre o incapacitate de plată fără precedent.

La scurt timp după ce Trezoreria a publicat scrisoarea lui Yellen, Casa Albă a confirmat că Biden l-a sunat pe McCarthy pentru a-l invita la o întâlnire la Casa Albă, pe 9 mai, cu ceilalţi lideri ai Congresului, Hakeem Jeffries, liderul minorităţii democrate din Camera Reprezentanţilor, Chuck Schumer, liderul majorităţii democrate din Senat, şi Mitch McConnell, liderul minorităţii republicane din Senat.

Invitaţia a marcat o aparentă schimbare de strategie pentru Casa Albă, care a cerut ca republicanii să ridice plafonul datoriei fără condiţii şi care a insistat anterior că această chestiune nu poate fi negociată.

Biden a fost supus unor presiuni tot mai mari pentru a se aşeza la masa negocierilor după ce republicanii din Camera Reprezentanţilor au adoptat săptămâna trecută un proiect de lege care ar ridica plafonul datoriei şi ar amâna riscul de incapacitate de plată cel puţin până anul viitor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
republicani,
casa

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.