Avertisment îngrijorător făcut de Guvernatorul Băncii Angliei: eşecul unui nou acord cu Uniunea Europeană ar afecta economia Marii Britanii mai mult decât o face pandemia de coronavirus

Autor: Andra Stroe Postat la 27 noiembrie 2020 146 afişări

Avertisment îngrijorător făcut de Guvernatorul Băncii Angliei: eşecul unui nou acord cu Uniunea Europeană ar afecta economia Marii Britanii mai mult decât o face pandemia de coronavirus

Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a avertizat că eşecul unui nou acord comercial cu Uniunea Europeană ar afecta economia Marii Britanii pe termen lung mai mult decât o face pandemia de coronavirus, scrie CNN.

„Cred că efectele pe termen lung ar fi mai mari decât efectele pe termen lung ale COVID", a declarat luni Bailey ca răspuns la întrebarea unui parlamentar cu privire la ce s-ar întâmpla dacă guvernul britanic nu va încheia un acord înainte de data limită de 31 decembrie.

„Este nevoie de o perioadă mult mai lungă de timp pentru ca ceea ce eu numesc partea reală a economiei să se adapteze la schimbarea profilului în comerţ", a adăugat Bailey.

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană în ianuarie. Dar relaţia comercială de 670 miliarde de lire sterline (895 miliarde de dolari) a fost în mare parte neafectată până acum, datorită unei perioade de tranziţie care expiră la sfârşitul acestui an. Negociatorii au încercat să încheie un acord care să permită continuarea comerţului fără tarife. Dar progresele au fost lente, iar negociatorul şef al UE, Michel Barnier, a avertizat luni că „diferenţele fundamentale” trebuie încă rezolvate.

Grupurile de afaceri din Marea Britanie îl împing pe prim-ministrul Boris Johnson să obţină un acord, spunând că multe companii au fost aduse în pragul falimentului de criza apărută pe fondul pandemiei. Fără un acord cu UE, firmele din Marea Britanie se vor confrunta cu tarife, cote şi alte bariere puternice în calea afacerilor.

Banca Angliei a prognozat la începutul acestei luni că economia Marii Britanii se va contracta cu 11% în 2020. Economiştii sunt îngrijoraţi de „cicatricile” cauzate de coronavirus, dar Bailey a declarat luni că este optimist cu privire la capacitatea economiei de a-şi reveni relativ rapid după pandemie. Guvernul Marii Britanii şi Banca Angliei au declanşat stimulente în valoare de sute de miliarde de lire sterline pentru a ajuta la amortizarea loviturii suferite de afaceri şi muncitori din cauza pandemiei.

La începutul acestei luni, banca centrală a declarat că îşi va mări achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale din Marea Britanie cu 150 miliarde de lire sterline (195 miliarde de dolari) până la 875 miliarde de lire sterline (1,1 trilioane de dolari).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
marea britanie,
previziuni,
miliarde

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.