Autorităţile din Germania au descins în forţă la sediul Deutsche Bank. Banca e suspectată că mai mulţi angajaţi ar fi fost implicaţi în operaţiuni ilegale de spălare de bani

Autor: Ştefan Stan Postat la 02 mai 2022 79 afişări

Autorităţile din Germania au descins în forţă la sediul Deutsche Bank. Banca e suspectată că mai mulţi angajaţi ar fi fost implicaţi în operaţiuni ilegale de spălare de bani

 Biroul de poliţie federală din Germania, procurorii criminalişti şi autoritatea de supraveghere financiară a ţării, BaFin, au efectuat vineri un raid la sediul central al Deutsche Bank din Frankfurt, au anunţat procurorii într-un comunicat, scrie FT. 

Procurorii au precizat că un mandat de percheziţie a fost emis de tribunalul districtual din Frankfurt, pe baza suspiciunii că angajaţi anonimi ai Deutsche Bank ar fi încălcat legile împotriva spălării banilor. Aceştia au refuzat să ofere mai multe detalii.

Deutsche Bank a confirmat raidul şi a declarat că acesta a fost legat de rapoartele de activitate suspectă emise de bancă, care au semnalat o potenţială spălare de bani, adăugând că "cooperează pe deplin cu autorităţile".

O persoană familiarizată cu investigaţia poliţiei a declarat pentru Financial Times că raidul a vizat o plată efectuată de Rifaat al-Assad, un unchi al preşedintelui sirian; acesta a fost condamnat anul trecut în Franţa la patru ani de închisoare pentru spălare de bani. Assad nu a fost client al Deutsche Bank, dar banca germană, în urmă cu aproximativ cinci ani, a compensat cel puţin o plată în numele unui creditor unde Assad avea un cont.

Banca corporatistă a Deutsche oferă servicii bancare corespondente altor creditori. În astfel de tranzacţii, aceasta acţionează ca intermediar, compensând fluxurile transfrontaliere de bani între bănci.

Plata a fost identificată de Deutsche Bank atunci când şi-a verificat datele pentru tranzacţii legate de Assad după condamnarea acestuia în Franţa şi a fost ulterior raportată autorităţii germane de combatere a spălării banilor. Conexiunea cu Assad a fost raportată pentru prima dată de Handelsblatt.

Alte persoane au declarat pentru FT că raidul a vizat bani potenţial suspecţi pe care Deutsche i-a compensat în calitate de bancă corespondentă, dar nu au confirmat identitatea persoanei implicate.

Raidul a fost declanşat de depunerea târzie a tranzacţiei, procurorii criminali suspectând că creditorul şi-ar fi încălcat obligaţiile legale prin faptul că nu le-a raportat mai devreme, au spus persoanele respective.

Percheziţia este o lovitură pentru directorul general Christian Sewing, care a promis să pună capăt lungului istoric de probleme juridice şi de comportament necorespunzător al Deutsche, după ce a fost promovat la conducerea instituţiei în urmă cu patru ani. "În ultimii ani, ne-am redus semnificativ riscurile juridice", a declarat el în 2019, adăugând că banca a cheltuit "foarte mult" pentru a-şi întări controalele interne. "Ne îmbunătăţim constant şi nu vom face niciun compromis".

Acţiunile Deutsche Bank au scăzut cu aproape 3% la aflarea veştii, dar şi-au revenit în mare parte până la începutul după-amiezii.

Raidul nu a avut legătură cu un raport de activitate suspectă pe care Deutsche Bank l-a depus în legătură cu o plată de 160.000 de euro făcută de un client unuia dintre cei mai înalţi bancheri ai săi în 2018, au declarat pentru FT alte persoane familiare cu această chestiune. Atunci, Asoka Wöhrmann, pe atunci şef al diviziei de clienţi privaţi a Deutsche în Germania, a primit banii de la antreprenorul Daniel Wruck din Frankfurt, a relatat Financial Times în ianuarie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
autoritati,
deutsche bank

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.