Aurelian Dochia, analist economic: Cifrele guvernului sunt cele mai realiste de până acum. În sfârşit începe să fie recunscută amploarea dezastrulu

Autor: Răzvan Botea Postat la 16 aprilie 2020 789 afişări

Aurelian Dochia, analist economic: Cifrele guvernului sunt cele mai realiste de până acum. În sfârşit începe să fie recunscută amploarea dezastrulu

Guvernul a venit ieri cu proiecţiile privind evoluţia economiei româneşti şi a deficitului buegtar în 2020. Astfel, economia ar urma să înregistreze o creştere negativă de -1,9% şi un deficit buegtar echivalent cu 6,7% din PIB. Analistul economic Aurelian Dochia spune că cifrele arată că guvernul începe să recunască amploarea dezastrului economici, chiar dacă estimările rămân optimiste.

„Sunt cele mai realiste cifre din tot ce a fost menţionat până acum. În sfârşit începe să fie recunoscută amploarea dezastrului, deşi, cred eu, că încă cifra privind contracţia economică este prea mică şi de la asta pornesc şi celelalte cifre. Eu cred că scădere economică din 2020 va fi mai mare decât 1,9%, mai degrabă aş fi spre cei 5% pe care îi indică FMI şi în aceste condiţii toate celelalte lucruri se înrăutăţesc. Dincolo de toate aceste cifre este vorba de nişte oameni care vor avea dificultăţi”, comentează Aurelian Dochia pentru ZF.

El mai crede că, într-un final, Banca Naţională a României (BNR) va interveni mai puternic ăentru finanţarea deficitului bugetar, în condiţiile în care guvernul va avea dificultăţi în a găsi banii necesari finanţării.

„Cred că situaţia, aşa cum se prezintă acum, va duce la un moment dat către discuţia că banca naţională să intervină în mod direct, aşa cum au făcut de altfel şi alte bănci centrale. Banca naţională într-un fel sau altul va monetiza datoria publică. Până la urmă cred că nu există altă soluţie.”

De asemenea, Aurelian Dochia mai spune că , în opinia sa, guvernul a menţinut creşterea pensiilor cu 40% în septembrie pentru a-şi asigura o marjă de manevră în cazul în care execuţia bugetară se va înrăutăţi mai mult decât este prognozat.

„Nu am îndoiala că nu se va menţine creşterea pensiilor. Poate că aceasta este marja pe care şi-o menţine guvernul în momentul de faţă. O notă de optimism există în faptul că presupune o contracţie economică de 1,9%. Dacă vom vedea o contracţie mai mare, este posibil să vedem şi o revizuire a acestor cheltuieli. Aceasta a fost poziţia Ministerelor Muncii şi Finanţelor, că se va examina execuţia bugetară şi, dacă aceasta se va deteriora, probabil că vom vedea şi o regândire a acestor creşteri.”

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
guvern,
cifre,
aurelian dochia

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.