Au fost modele pentru Gordon Gekko, dar nu i-a ajutat: povestea arestarii milionarilor Vincent si Robert Tchenguiz

Autor: Dorin Oancea Postat la 09 martie 2011 27 afişări

Vincent si Robert Tchenguiz, doi antreprenori milionari binecunoscuti in Londra si nu numai au fost arestati mercuri 9 martie pentru implicarea in caderea bancii islandeze Kaupthing; putina lume stie ca fratii au stat la baza creionarii personajului Gordon Gekko din partea a doua a filmului Wall Street, Money Never Sleeps.

Se intampla in vara anului 2007, cand producatorul Ed Pressman si scenaristul Stephen Schiff (colaborator apropiat al lui Oliver Stone) l-au vizitat pe Vincent Tchenguiz. Vincent si fratele sau Robert Tchenguiz sunt nascuti in Iran, vlastarele unei familii de irakieni refugiati, si au venit in Marea Britanie in 1979; detin participatii la lantul de magazine Sainsbury's, la restaurantele Mitchells & Butlers si la multe alte companii. Criza economica le-a afectat averea in mod semnificativ, Vincent numarandu-se si printre cei inselati de schema piramidala a lui Bernie Madoff.

Robert Tchenguiz a fost cel mai important client al bancii Kaupthing, cu credite angajate in valoare de 1,4 miliarde de lire sterline, bani pe care i-a folosit pentru finantarea investitiilor sale - Slug & Lettuce, Yates, Mitchells & Butlers sau LaTasca. El a fost si membru al board-ului celui mai important actionar al bancii, compania de investitii Exista.

Kaupthing este una din cele trei banci islandeze care au falimentat in octombrie 2008 si care au creat valul de probleme cu care se confrunta Islanda - plangerile totalizeaza de cinci ori PIB-ul islandez. Prabusirea bancii a lasat 160.000 de britanici fara economii iar Trezoreria britanica, care a acoperit pierderile, incearca acum sa isi recupereze banii. Serious Fraud Office si autoritatile islandeze ancheteaza modul in care "valori substantiale" au fost extrase din banca in perioada zilele dinaintea prabusirii acesteia.

Robert, casatorit cu Heather Bird, specialista in tratamente anti-imbatranire, detinea un Rolls Royce Phantom blindat si un iaht de 70 de metri, My Little Violet, numit asa dupa fiica sa. Vasul a costat 21 de milioane de lire sterine. Mai modest, Vincent se multumea cu iahtul Veni, Vidi, Vici de numai 10 milioane de lire sterline. Dar Vincent se mai lauda cu o vila la St Tropez si cu o casa de vacanta in Africa de Sud.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/au-fost-modele-pentru-gordon-gekko-dar-nu-i-a-ajutat-povestea-arestarii-milionarilor-vincent-si-robert-tchenguiz-8047637
8047637
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.