ATENTIE LA RISCURI

Postat la 29 martie 2006 1 afişăre

Nimeni nu zice nu unui impozit mai mic. Dar daca pariul guvernantilor pe o mai buna colectare a veniturilor nu se dovedeste castigator, s-ar putea ca indicatorii macroeconomici sa o ia razna. Obiectivele privind deficitul bugetar si inflatia din 2005 vor fi stabilite la sfarsitul lunii ianuarie, cand va veni in Romania echipa FMI.

 

DEFICITUL BUGETAR: Masurile de diminuare a fiscalitatii au ca efect o pierdere de venituri la buget de circa 1% din PIB, care va trebui compensata prin cresterea altor impozite sau prin reducerea cheltuielilor. Ministerul de Finante mizeaza si pe o mai buna colectare a taxelor si impozitelor. Daca insa acest lucru nu se va realiza, apare riscul de crestere a deficitului bugetar. Reprezentantii FMI au fost fermi: deficitul maxim admis pentru 2005 este de maxim 1,5% din PIB.

 

INFLATIA: Reducerea impozitului pe venit va lasa mai multi bani in buzunarele oamenilor. Daca tot acest surplus de venituri va fi folosit pentru consum si nu va fi directionat catre investitii sau economisire, am putea asista la o crestere a inflatiei. "In aceste conditii, este cruciala coordonarea politicii economice si fiscale a guvernului cu politica monetara a BNR, pentru a stapani eventualele derapaje", apreciaza analistul financiar Dragos Cabat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ATENTIE LA RISCURI
/actualitate/atentie-la-riscuri-977814
977814
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.