ASIGURARI: Afacerea urmatorului deceniu face primii pasi anul acesta

Postat la 10 aprilie 2007 1 afişăre

Pensiile private vor fi afacerea urmatorului deceniu. Companiile interesate estimeaza ca activele sistemului de pensii private vor depasi un miliard de euro in urmatorii trei ani si se vor apropia de 10 mld. euro in zece ani.

Pensiile private vor fi afacerea urmatorului deceniu. Companiile interesate estimeaza ca activele sistemului de pensii private vor depasi un miliard de euro in urmatorii trei ani si se vor apropia de 10 mld. euro in zece ani.

 

Amanate mai bine de zece ani, pensiile private vor fi lansate luna viitoare, odata cu colectarea primelor contributii. Cine sunt jucatorii de pe aceasta piata? De ce este ea atat de interesanta? Ce trebuie sa stie angajatorii, dar si viitorii contributori in sistem? Acestea au fost intrebarile care si-au gasit raspuns in cadrul seminarului "Pensiile private, al doilea salariu pentru 2 milioane de angajati", organizat saptamana trecuta de Ziarul Financiar si ING Asigurari de Viata.

 

In acest moment, pensiile private facultative (pilonul III) sunt foarte aproape de colectarea primelor contributii in sistem. ING Asigurari de Viata a obtinut deja licenta de administrator si are deja pregatit un fond de pensii, pe care il va autoriza curand pentru a incepe sa alerge dupa clienti. Astfel, in luna mai vor putea fi platite primele contributii la pensiile facultative.

 

La pilonul III pot contribui, pe baza de optiune, toti cei care obtin venituri de natura salariala si au o varsta de maxim 52 de ani si jumatate, care sa le permita sa cotizeze cel putin 90 de luni pana la varsta de 60 de ani, conform legii. Contributia lunara nu poate sa depaseasca 15% din veniturile lunare brute, legislatia permitand si deduceri fiscale, in limita a 200 de euro, atat pentru angajat, cat si pentru angajator.

Optiunile pentru pensii facultative vor fi multiple, fiecare administrator avand voie sa gestioneze mai multe fonduri, cu profiluri de risc diferite, la fel ca fondurile mutuale.

 

In afara de ING, alte trei companii s-au aratat interesate formal de sistemul de pensiile facultative: Allianz-Tiriac, care a primit licenta pentru a-si deschide o societate de pensii private, BCR Asigurari de Viata si Aviva Romania. Administratorii sunt deocamdata putini si reticenti, dar pe masura ce data lansarii sistemului se apropie, autoritatile se declara optimiste ca vor fi atrasi pe piata mai multi jucatori. Alte companii care si-au anuntat intentia de a intra pe piata sunt Interamerican, Generali, Omniasig Viata si AIG Life.

 

Pensiile facultative ofera angajatorilor sansa imbunatatirii politicilor de recrutare si salarizare, prin includerea lor in pachetele salariale. Desi in teorie suna bine, sondajele printre angajatori arata ca majoritatea acestora percep pensiile facultative mai mult ca pe o obligatie birocratica in plus, pentru ca ei trebuie sa vireze lunar contributiile salariatilor catre un fond privat. Majoritatea angajatorilor au declarat ca prefera sa nu fie deloc implicati in pilonul III.

 

Pe langa pilonul III, unde primele plati vor fi facute luna viitoare, pe baze voluntare, companiile de administrare asteapta cu si mai mare interes pilonul II, adica pensiile private obligatorii. Jucatorii interesati de pilonul II, in principal companiile de asigurare, sunt in bloc-starturi, pentru ca perioada de autorizare a inceput deja. Pana in august, viitorii administratori trebuie sa aiba gata fondul de pensii obligatorii, cate unul de fiecare administrator, conform legii.

 

Intre timp, autoritatile vor lansa campania publicitara de informare privind sistemul de pensii, desi deocamdata bugetul de promovare nu este prea generos. Cu un milion de dolari, oficialii planuiesc o campanie de un an, inclusiv pe posturile TV si de radio. Apoi, timp de patru luni, salariatii de maxim 35 de ani vor fi obligati sa isi exprime optiunea pentru un fond dintre cele care vor activa pe piata. In plus, cei cu varste intre 35 si 45 de ani vor putea participa pe baze optionale. Participarea la sistem presupune virarea unei parti din contributiile de asigurari sociale platite la bugetul public catre administrare privata, fara costuri suplimentare nici pentru angajat, nici pentru angajator.

 

Aceasta perioada (august-noiembrie) va fi o cursa foarte agitata pentru piata. Circa 2,5-3,5 milioane de salariati vor trebui sa faca o optiune pentru un fond de pensii obligatorii, asa ca piata ii va intampina cu circa 100.000 de agenti de marketing, care sa ii convinga sa vina de partea unei companii sau a alteia.

 

Dupa perioada celor patru luni, cei ramasi fara optiune vor fi repartizati aleator jucatorilor din sistem, proportional cu numarul de clienti deja atrasi. Din acest motiv, cursa va fi cu atat mai interesanta si mai plina de recompense pentru administratorii cei mai harnici, care au reusit sa adune cel mai multi clienti. Bram Boon, directorul general al ING Asigurari de Viata, spune ca numarul mare de clienti este necesar din cauza marjelor foarte reduse, care nu permit atingerea profitului decat in conditiile unui rulaj de volume mari de active administrate.

 

In final, la 1 ianuarie 2008 vor incepe contributiile si in acest sistem. In primul an, activele administrate vor depasi 150 de milioane de euro, conform autoritatilor.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/asigurari-afacerea-urmatorului-deceniu-face-primii-pasi-anul-acesta-1008792
1008792
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.