Arma geopolitica

Postat la 30 martie 2006 1 afişăre

Gazul natural chiar este o astfel de arma, in mainile rusilor, care incearca sa creeze, spun analistii, o organizatie similara OPEC.

Gazul natural chiar este o astfel de arma, in mainile rusilor, care incearca sa creeze, spun analistii, o organizatie similara OPEC.

NOUL OPEC
Din GECF (Gas Exporting Countries Forum, infiintat in 2001) fac parte Algeria, Brunei, Egipt, Indonezia, Iran, Libia, Malaezia, Nigeria, Norvegia (observator) Oman, Rusia. Trinidad Tobago, Emiratele Arabe Unite, Venezuela si Quatar.

STRATEGIE
Oficialii statelor implicate au incercat, sa elimine temerile analistilor, negand intentia formarii unui cartel. Au pomenit in schimb, in preambulul primelor intalniri, de "dialog" si de "cooperare" intre producatori si consumatori.


PUNCTUL PE I
L-a pus, in vara acestui an, directorul adjunct executiv al Gazprom Alexander Riazanov, care a "clarificat" politica asociatiei: aceasta ar trebui sa se coordoneze pentru a vinde gazele "la cele mai mari preturi posibile".

DE REZOLVAT

Dupa sampania aferenta semnarilor contractelor de privatizare, germanii si francezii vor trebui sa dea piept si cu realitatile. Iata doar cateva dintre "grijile" ce vor aparea. 

  • depedenta de gazul rusesc
  • necesarul de investitii pentru modernizari: peste 2 mld. $
  • numarul mare de salariati
  • "obiceiurile de consum si plata" romanesti


Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Arma geopolitica
/actualitate/arma-geopolitica-978215
978215
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.