Arabii reiau ambiţia listării gigantului Saudi Aramco şi caută bănci pentru intermediere

Autor: Alex Ciutacu Postat la 20 august 2019 53 afişări

Arabii reiau ambiţia listării gigantului Saudi Aramco şi caută bănci pentru intermediere

Saudi Aramco, cel mai puternic jucător din industria petrolieră a lumii, a contactat mai multe bănci mari pentru a-şi găsi intermediarii tranzacţiei de listare la bursă a gigantului controlat de guvernul Arabiei Saudite, în ceea ce se poate contura ca cea mai mare listare bursieră din lume, potrivit Reuters.

Listarea Aramco ar putea aduce 100 de miliarde de dolari pentru Arabia Saudită şi se află în centrul planului de transformare economică lansat de arabi, prin care încearcă să atragă investiţii străine şi să se îndepărteze de dependenţa faţă de petrol.

Formalităţile de listare vin după ce Prinţul Coroanei Mohammed bin Salman a declarat în luna iunie că guvernul este dedicat listării Aramco şi că aceasta va avea loc la sfârşitul lui 2020 sau începutul lui 2021, după ce a fost amânată anul trecut.

Comentariile sale au stârnit marile bănci ale lumii care au contactat guvernul Arabiei Saudite pentru a intermedia ceea ce se poate concretiza în cea mai mare listare bursieră din istoria lumii.

Procedurile de listare au fost oprite în 2018 când Aramco a intrat în tranzacţia prin care preia 70% din producătorul petrochimic Saudi Basic Industries.

Una dintre sursele citate de agenţia de presă Reuters susţine că acest pas, contactarea băncilor, reprezintă unul dintre semnele certe că listarea va merge înainte de această dată. Cu siguranţă, decizia se poate schimba în cazul în care condiţiile de piaţă se înrăutăţesc sau dacă are loc un eveniment geopolitic major.

Însă una dintre problemele de care se poate lovi listarea ţine de evaluarea companiei în funcţie de preţurile volatile din piaţa petrolului. Prinţul Mohammed a evaluat compania la 2.000 miliarde dolari la începutul anului 2016 când a propus prima dată această listare. Mai multe bănci din piaţă susţin că Arabia Saudită ar trebui să îşi reducă ţinta de evaluare la 1.500 miliarde dolari.

Înainte ca procedura de listare să fie stopată în 2018, JPMorgan, Morgan Stanley şi HSBC sunt băncile care au fost alese pentru a juca rolurile principale în intermedierea celei mai mari listări bursiere. Mai mult, Arabia Saudită a angajat atunci pentru consultanţă şi Moelis & Co şi Evercore.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
listare,
banci,
arabi,
companie,
cautare,
circuit,
revenire

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.