Antreprenorii pot beneficia de credite de 22.000 - 110.000 lei, garantate de instituţiile europene

Autor: Dorin Oancea Postat la 11 noiembrie 2015 683 afişări

În jur de 2000 de antreprenori români ar putea beneficia de fondurile oferite prin intermediul creditului EaSI, garantat de Comisia Europeană şi Fondul European de Investiţii, pentru a sprijini dezvoltarea întreprinderilor mici. Programul este derulat de Nextebank, în limita unui plafon total de 25 de milioane de euro.

Antreprenorii pot beneficia de credite de 22.000 - 110.000 lei, garantate de instituţiile europene

Comisia Europeană şi Fondul European de Investiţii au lansat pe 19 octombrie la Bruxelles creditul EaSI pentru microîntreprinderi garantat de UE, sub Programul pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Inovare Socială – EaSI, încheind convenţii cu cinci instituţii de finanţare din cinci ţări europene, printre care şi Nextebank, prima bancă din România care intermediază creditul respectiv. 

Valoarea creditului EaSI poate fi între 22.000 lei şi 110.000 lei, fiind acordat exclusiv în lei, pentru o perioadă de creditare de până la maxim 60 de luni. Companiile eligibile trebuie să aibă minim 12 luni de activitate, o cifră de afaceri mai mică de 2 milioane de euro şi maxim 10 angajaţi, la momentul obţinerii finanţării. 

Creditul poate fi destinat atât investiţiilor, cât şi capitalului de lucru necesar microîntreprinderilor din aproape toate sectoarele de activitate, inclusiv cel agricol, indiferent de forma juridică de organizare a microîntreprinderii (SA, SRL, PFA, Producatori agricoli, etc). Rambursarea creditului EaSI este flexibilă, calendarul de rambursare putând fi personalizat în funcţie de nevoile microîntreprinderii, inclusiv în rate sezoniere.

Spre deosebire de un credit standard, întreg procesul şi documentaţia pentru întocmirea dosarului de credit sunt mult simplificate. Astfel, accesarea EaSI nu presupune avans pentru planurile de investiţii şi nici garanţii din partea clientului, întrucat creditul este garantat de către Comisia Europeana şi FEI prin intermediul Programului pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Inovare Socială. Garanţia este gratuită şi acoperă 80% din valoarea creditului; pentru restul de 20% Nextebank nu solicită garanţii suplimentare.

Un program similar a fost lansat în premieră la nivel naţional, în 2012, de către PATRIA Credit IFN. Ulterior, în mai 2015, Nextebank a preluat portofoliul PATRIA Credit şi a continuat să sprijine dezvoltarea microîntreprinderilor, obţinând acordul Comisiei Europene şi al FEI pentru lansarea creditului EaSI.

“În ultimii ani, antreprenorii români au început să dezvolte proiecte din ce în ce mai inovative, însă dezvoltarea lor este îngreunată de lipsa garanţiilor necesare obţinerii de credite. Misiunea pe care Nextebank o preia de la PATRIA Credit este să propună soluţii de creditare simple şi rapide, flexibile şi personalizate pentru afaceri mici cu planuri mari, chiar dacă firmele nu au garanţiile necesare obţinerii finanţării”, a declarat Bogdan Merfea, CEO Nextebank.

“Principalul scop al programului EaSI, estimat să mobilizeze cca 237 milioane de euro, este de a veni în ajutorul microîntreprinderilor care vor să se dezvolte, dar nu dispun de susţinerea financiară necesară. Programul îşi propune, astfel, să susţină dezvoltarea de noi locuri de muncă prin acordarea împrumuturilor către aproximativ 20.000 de microîntreprinderi europene”, a declarat Cristina Dumitrescu, Microfinance Investment Manager, Fondul European de Investiţii.

În cadrul Programului pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Inovare Socială (EASI), Comisia Europeană sprijină microfinanţarea şi finanţarea antreprenoriatului social cu un pachet de 193 de milioane de euro pentru perioada 2014-2020. Scopul este de a spori accesul la microfinanţare, adică împrumuturi de până la 25.000 de euro, în special pentru persoanele vulnerabile si microîntreprinderi. În plus, pentru prima dată, Comisia Europeana va sprijini de asemenea şi întreprinderile sociale, prin investiţii de până la 500.000 de euro. Sprijinirea microfinanţării şi a antreprenoriatul se va implementa pentru început prin garanţia EASI, care va permite furnizorilor de microcredite şi investitorilor în antreprenoriate sociale să intre în contact cu antreprenori care nu aveau până acum capacitatea să obţină o finanţare din considerente de risc. Comisia Europeană a selectat FEI pentru implementarea garanţiei EASI.

Nextebank este o bancă românească, fondată în anul 1993. Începând cu luna aprilie 2014, instituţia are un nou acţionar principal: Fondul de Investiţii Emerging Europe Accession Fund (EEAF). Principalii investitori în EEAF sunt Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Fondul European pentru Investiţii (FEI) - parte din grupul Băncii Europene pentru Investiţii, Banca de Comerţ şi Dezvoltare a Regiunii Mării Negre, DEG - parte a grupului bancar german KFW. În mai 2015, Nextebank a preluat de la Patria Credit IFN linia de afaceri de microcreditare, estimată la aproximativ 62 milioane EUR şi 10,000 clienţi activi.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/antreprenorii-pot-beneficia-de-credite-de-22-000-110-000-lei-garantate-de-institutiile-europene-14882344
14882344
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.