Antreprenori locali. Producătorul de vopsele Köber: „Anul trecut, în piaţă a apărut o preocupare intensă pentru controlul drastic al stocurilor“

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 12 februarie 2024 318 afişări

Producătorul de lacuri şi vopsele Köber din judeţul Neamţ merge în paralel cu cele două proiecte majore de investiţii pe care le derulează în această perioadă - în judeţele Hunedoara şi Neamţ.

Antreprenori locali. Producătorul de vopsele Köber: „Anul trecut, în piaţă a apărut o preocupare intensă pentru controlul drastic al stocurilor“

♦ Compania a cumpărat în 2022 un teren de 20.000 de metri pătraţi în zona industrială a localităţii Deva, unde va dezvolta un hub logistic regional şi o a patra fabrică.

Producătorul de lacuri şi vopsele Köber din judeţul Neamţ merge în paralel cu cele două proiecte majore de investiţii pe care le derulează în această perioadă - în judeţele Hunedoara şi Neamţ.

„Suntem în plin proces de implementare a investiţiei planificate în localitatea Deva – un hub logistic în prima fază, urmat de dezvoltarea unui al patrulea centru de producţie. De asemenea, noul centru de proiectare al organizaţiei a fost inaugurat recent şi suntem şi aici în graficul prevăzut pentru integrarea lui în procesele interne de producţie“, spun reprezentanţii Köber.

Compania a cumpărat în 2022 un teren de 20.000 de metri pătraţi în zona industrială a localităţii Deva, unde va dezvolta un hub logistic regional şi o a patra fabrică. Un alt proiect recent al companiei este centrul de cercetare din apropierea fabricii Köber din Dumbrava Roşie, judeţul Neamţ. Acolo vor lucra angajaţii din departamentele de cercetare, dezvoltare şi proiectare atât din divizia de vopsele, cât şi din cea de echipamente termice, compania având şi activitate de producţie de centrale sub brandul Motan.

Köber deţine, pe lângă un departament propriu de cercetare şi dezvoltare, o fabrică de lacuri şi vopsele industriale situată în Turtureşti (judeţul Neamţ), o fabrică de lacuri şi vopsele de uz casnic în Săvineşti (judeţul Neamţ) şi încă una de centrale termice, sub brandul Motan, situată în localitatea Vaduri, din acelaşi judeţ.

Pentru compania deţinută de familia Köber, anul 2023 a fost unul dificil, cu multe incertitudini şi un context negativ, cel puţin în prima parte.

„A fost un an în care am acordat o atenţie deosebită managementului stocurilor şi costurilor de aprovizionare, componentei de logistică, dar şi prezenţei produselor noastre în piaţă. Din punctul de vedere al cifrei de afaceri şi al profitabilităţii, am reuşit să ne atingem ţintele propuse, cu eforturi interne deosebite.“

Reprezentanţii Köber spune că, la fel ca majoritatea companiilor din domeniul construcţiilor, se confruntă cu provocări în identificarea resursei umane specializate cel puţin parţial, însă în 2023 a reuşit să majoreze uşor numărul de angajaţi. La finalul anului 2022, anul din care datează cele mai recente informaţii publice, compania avea 830 de salariaţi, o cifră de afaceri de 499 de milioane de lei şi profit de 62,1 milioane de lei.

„Anul 2023 a început cu multe incertitudini, cu aşteptări mai degrabă negativiste, astfel că în piaţă a apărut o preocupare intensă pentru controlul drastic al stocurilor.“

Mai departe însă, compania pleacă de la premisa că piaţa de lacuri şi vopsele, pe care activează, îşi va menţine valoarea în 2024, fiind totuşi pregătită şi pentru o eventuală contracţie, determinată de contextul intern, compus din alegeri, diminuarea volumului de investiţii în construcţii, influenţa negativă asupra obiceiului de consum general.

„O predictibilitate mai mare a măsurilor fiscale şi un plan urmărit şi respectat de investiţii publice credem că ar avea o influenţă pozitivă asupra mediului de business în general.“

Producătorul din Neamţ ajunge la clienţii finali atât prin comerţul tradiţional din mediul urban şi rural, cât şi prin intermediul reţelelor de bricolaj de la nivel naţional. De asemenea, compania este prezentă şi la export. În 2022, exporturile au adus vânzări de 12,5 milioane de lei.

Compania producătoare de lacuri şi vopsele din Neamţ a fost fondată în 1990 de Aurel Köber, de profesie inginer. Un an mai târziu, se deschidea prima fabrică de vopsele şi răşini, în localitatea Turtureşti, din judeţul Neamţ, care a ajuns în câţiva ani la o capacitate de 30.000 de tone pe an de produse decorative şi industriale. În 2008, a fost deschisă a doua fabrică a companiei, pe platforma chimică Săvineşti, cu o capacitate de 100.000 de tone pe an.

Köber este şi brandul companiei cu acelaşi nume şi a fost prima companie privată producătoare de lacuri şi vopsele din România, poziţionându-se, de câţiva ani, în fruntea pieţei de profil.

Producătorii de lacuri şi vopsele de pe piaţa locală activează într-un domeniu evaluat la circa 200 de milioane de euro. Printre cei mai mari jucători din această industrie, alături de Köber, se regăsesc PPG România, Azur, Duraziv, Policolor şi alţii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Köber,
vopsele,
producator,
piata,
stocuri,
antreprenori

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.