ANOFM: Locuri de muncă în construcţii, pentru salarii minime de 1.540 de dolari brut, în Israel

Autor: Aurelia Alexa Postat la 09 ianuarie 2015 202 afişări

Românii pot obţine locuri de muncă în construcţii, în Israel, în baza unui protocol încheiat în iunie 2014 între Ministerul Muncii şi Ministerul Afacerilor Interne din Israel, fiind căutaţi dulgheri, fierari şi zidari, pentru salarii de cel puţin 1.540 de dolari brut, informează ANOFM.

Persoanele interesate să muncească în Israel trebuie să aibă calificare/experienţă în meseriile: dulgheri pentru cofraje de construcţie industrializată, fierari - betonişti, îndoirea fierului, zidari-faianţari, acoperirea podelelor şi pereţilor cu faianţă şi zidari-tencuitori pentru lucrări de tencuit.

De asemenea, cei interesaţi trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, respectiv să nu fi lucrat anterior în Israel, să nu aibă rude de gradul I care lucrează deja în această ţară, cu excepţia fraţilor, să nu aibă cazier judiciar, să fie apţi psihic şi fizic de muncă intensă în condiţiile climatice specifice statului de destinaţie, inclusiv muncă la înălţime şi manipulare de greutăţi, şi să nu sufere de anumite boli cronice.

Contractele de muncă se încheie pentru o perioadă de un an, cu posibilitatea de prelungire până la cel mult 63 de luni. Salariul lunar minim brut estimat este de 1.540 dolari americani.

Persoanele interesate se pot înscrie la agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă sau a municipiului Bucureşti din raza de domiciliu. Candidaţii trebuie să completeze o cerere tip şi să aducă următoarele documente: curriculum vitae, declaraţie - tip bilingvă, copie carte de identitate, copie paşaport, copii ale actelor de studii şi de calificare, copii ale documentelor ce atestă experienţa şi vechimea în muncă, cazier judiciar valabil, în original.

Lucrătorii români nu vor fi angajaţi în mod direct de către companiile de construcţii din Israel, ci de contractori de forţă de muncă autorizaţi să angajeze lucrători străini în domeniul construcţiilor. Aceşti contractori vor plasa lucrători companiilor de construcţii licenţiate, în diferite locuri, în funcţie de cererile acestora.

Contractorii de forţă de muncă vor fi angajatorii direcţi ai lucrătorilor din România şi sunt obligaţi să le plătească salariile şi alte drepturi în concordanţă cu prevederile contractului de muncă şi ale contractului colectiv de muncă aplicabil sectorului de construcţii.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) precizează că salariul minim brut estimat a unui lucrător în construcţii în Israel este de aproximativ 1.540 dolari americani pentru 211 ore de muncă pe lună, însă, în afara acestor ore, 29 se vor plăti ca ore suplimentare.

"Pentru fiecare oră suplimentară, lucrătorul va fi plătit suplimentar, în funcţie de numărul de ore prestat suplimentar. În plus, faţă de salariul de mai sus, contractorul de forţă de muncă va face un depozit lunar în valoare de 700 NIS (shekeli) într-un cont bancar în numele lucrătorului. Această sumă va constitui contul de plăţi compensatorii şi pensie pentru lucrător. Lucrătorul poate retrage fondurile acumulate în numele său la părăsirea permanentă şi legală a Israelului. În cazul în care lucrătorul nu părăseşte Israelul la data stabilită, fără un motiv justificat, o parte proporţională din suma câştigată va fi reţinută pentru fiecare lună de întârziere, şi după şase luni de întârziere, lucrătorul va pierde întreaga sumă", precizează ANOFM.

Contractorul de forţă de muncă trebuie să asigure cazare lucrătorilor pe care îi angajează, precum şi pentru o perioadă de cel puţin şapte zile după încetarea contractului de muncă.

"Cazarea poate fi în barăci, iar paturile pot fi supraetajate. Contractorul de forţă de muncă poate deduce o sumă lunară de maximum 500 NIS din salariul muncitorului străin pentru cazare şi cheltuielile aferente. Această sumă variază în funcţie de zona geografică din Israel în care se află lucrătorul şi este actualizată anual", arată ANOFM.

Contractorul de forţă de muncă trebuie să încheie lucrătorului pe care îl angajează asigurare medicală privată pe durata angajării. În plus, trebuie să îi înmâneze angajatului un rezumat al poliţei de asigurare, într-o limbă pe care acesta o înţelege, şi poate deduce o sumă ce nu trebuie să depăşească 125 NIS din salariul lucrătorului, pentru a acoperi o parte din costul cu asigurarea medicală.

Cei care doresc să muncească în Israel vor trebui să plătească taxa pentru examenul medical, taxa pentru emiterea cazierului, cheltuielile pentru deplasarea locală în România şi biletele de avion pentru transportul internaţional.

ANOFM precizează că angajarea se face în baza Protocolului privind recrutarea muncitorilor români pentru lucrări temporare în domeniul construcţiilor în Statul Israel, încheiat la 24 iunie 2014 între Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice din România şi Ministerul Afacerilor Interne din Israel, aprobat prin HG nr. 958/2014 şi publicat în M.O. nr. 807/2014.

Protocolul este pus în aplicare de ANOFM din România şi Autoritatea pentru Populaţie, Emigrare şi Frontieră din Israel.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MUNCĂ,
ISRAEL,
CONSTRUCŢII

Citeşte pe comedymall.ro

/actualitate/anofm-locuri-de-munca-in-constructii-pentru-salarii-minime-de-1-540-de-dolari-brut-in-israel-13756789
13756789
comments powered by Disqus
Viaţă de corporatist { izolat la domiciliu } Viaţă de corporatist { izolat la domiciliu }

Într-un articol de copertă recent scriam despre viaţa angajaţilor în open space – observam cât de mici sunt spaţiile alocate angajaţilor în birourile din România, cât de greu este să ne adaptăm la obiceiurile colegilor şi cum, de multe ori, simţim nevoia să facem de acasă lucrurile importante pentru muncă. A trecut doar o lună de atunci, iar glumele „colegului de bancă'' au devenit amintiri, iar open space-ul pare să fi intrat la capitolul istorie. Ce înseamnă experimentul global al muncii de acasă şi care sunt posibilele urmări ale acestuia?

vezi continuarea
ZF.ro
Toate planurile au fost date peste cap. Criza care vine din China Toate planurile au fost date peste cap. Criza care vine din China
Situaţia ciudată: Cel mai nou pacient bolnav de COVID-19 dă peste cap tot ce ştiam. Cum s-a putut întâmpla asta
Mediafax
Regula celor 6 secunde pentru a reduce riscul de infectare cu coronavirus Regula celor 6 secunde pentru a reduce riscul de infectare cu coronavirus
Top 10 ţări care îşi vor reveni cel mai rapid la finalul pandemiei de coronavirus, potrivit analiştilor
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel” Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
Demisie „fulger”. Un medic chirurg va conduce Ministerul Sănătăţii. Cine este Nelu Tătaru, propus să preia funcţia după plecarea lui Costache
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo... COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo...
Dr. Tudor Ciuhodaru atentioneaza ca virusul (Covid-19) rezista minim 30 de minute in aer dupa eliminarea sursei infectiei si peste cinci zile pe piele

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.