Analiştii ING: Dacă protestele de stradă continuă, leul ar putea intra sub o presiune de depreciere

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 16 ianuarie 2012 18 afişări

Leul s-a apreciat până la 4,33/euro în această dimineaţă, în pofida violenţelor de pe străzile Bucureştiului, chiar dacă protestele violente din Capitală au atras o atenţie generoasă în presa internaţională.

Explicaţia este, potrivit analiştilor ING Bank România, că "investitorii probabil au devenit mai puţin sensibili la astfel de evenimente pe parcursul ultimilor ani, moneda naţională are reputaţia unei monede straniu de stabile, iar sondajele sugerează că partidul aflat la guvernare probabil nu va mai conduce România după alegerile generale ce urmeaza sa aibă loc către finalul anului".

Deşi violenţele izbucnite duminică în cursul protestelor ar putea descuraja alţi potenţiali demonstranţi să se alăture mulţimii, "o escaladare a protestelor rămâne probabilă, deoarece liderii opoziţiei au declarat că suporterii opoziţiei se vor alătura în mod paşnic începând de astăzi", apreciază Vlad Muscalu şi Ana Morărescu, analişti ai ING.

Dacă protestele continuă, cresc şansele unui vid de putere "ce ar putea complica viitorul acordului current de finanţare internaţională, unul dintre cele importante aspecte pozitive ale României", arată analiştii, iar în aceste condiţii, "leul s-ar putea confrunta cu o presiune de depreciere".

Protestele au început în cursul săptămânii trecute în mai multe oraşe ale României, din cauza reformei controversate a sistemului sănătăţii, ce a dus la demisia subsecretarului de stat Raed Arafat. Manifestaţiile au devenit violente pe parcursul ultimelor zile în cazul Capitalei. Chioşcuri de ziare, maşini şi un magazin au fost incendiate duminică în centrul oraşului, făcând necesară intervenţia jandarmeriei, care a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/analistii-ing-daca-protestele-de-strada-continua-leul-ar-putea-intra-sub-o-presiune-de-depreciere-9149706
9149706
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.