Amnesty International ii acuza de rasism pe Basescu si Baconschi

Autor: Mihai Mitrica Postat la 15 mai 2011 35 afişări

"Victime ale stereotipurilor rasiste, rromii au fost in continuare in 2010 tinta unor discriminari in materie de acces la invatamant, la locuinte sau locuri de munca", a sustinut despre Romania organizatia Amnesty International, in raportul anual privind drepturilor omului in lume.

"Mai multi inalti oficiali guvernamentali au facut din nou comentarii rasiste si discriminatorii", a amintit raportul Amnesty, citandu-i pe Teodor Baconschi, "ministrul roman de externe, care a facut legatura intre criminalitate si comunitatea rroma", dar si interventia din Slovenia a presedintelui roman, ocazie cu care "Traian Basescu nu a ezitat sa-i califice pe rromi drept delincventi, oameni greu de integrat si nedoritori sa munceasca".

In februarie anul trecut, mai multe organizatii non-guvernamentale au cerut demisia ministrului Baconschi, dupa ce acesta a declarat, in timpul intrevederii cu un oficial francez, ca "avem niste probleme fiziologice, naturale, de infractionalitate in sanul unora dintre comunitatile romanesti, in special in randul comunitatilor cetatenilor romani de etnie roma". In luna noiembrie, intrebat la Ljubljana de o jurnalista slovena in legatura cu masurile luate de autoritatile romane in privinta rromilor, presedintele Traian Basescu a raspuns: "Mai avem o problema care trebuie spusa si care face dificila integrarea rromilor nomazi - foarte putini vor sa munceasca. Multi dintre ei, in mod traditional, traiesc din ce fura".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/amnesty-international-ii-acuza-de-rasism-pe-basescu-si-baconschi-8267114
8267114
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.