Alpinistul român Alex Găvan anunţă evacuarea tuturor celor blocaţi în tabăra 1 de pe Everest

Autor: Iuliana Enache Postat la 28 aprilie 2015 32 afişări

Toţi alpiniştii blocaţi în tabăra 1, în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 din Nepal ce a provocat mai multe avalanşe pe Everest, au fost aduşi cu elicopterul la tabăra de bază, marţi dimineaţă, anunţă alpinistul român Alex Găvan, marţi, pe reţelele de socializare.

"Pe Everest/Lhotse toţi cei blocaţi în tabăra 1 au fost coborâţi în siguranţă cu elicopterul la tabăra de bază în această dimineaţă de Maurizio Folini. Nimeni nu a rămas sus, doar echipamentul", scria alpinistul român în urmă cu câteva zeci de minute.

Într-un mesaj postat anterior, el afirma că un elicopter rusesc de mari dimensiuni, aparţinând armatei indiene, tocmai a evacuat doi cetăţeni indieni din Lukla, adăugând că spaţiul nu a fost suficient pentru toţi şi că vremea este ploioasă şi cu ceaţă.

Bilanţul victimelor cutremurului produs sâmbătă a crescut la 4.310 morţi şi aproape 8.000 de răniţi, potrivit oficialilor. Până în prezent, un număr de 36 de cetăţeni români au fost identificaţi în Nepal, toţi fiind în afara pericolului, iar Ministerul de Externe a precizat că lista cetăţenilor români din Nepal este actualizată permanent în acord cu solicitările de asistenţă consulară recepţionate.

Seismul a generat avalanşe care au provocat moartea a 18 persoane pe Muntele Everest, acesta fiind cel mai mare dezastru din istorie pe cel mai înalt vârf al lumii. Peste 200 de persoane au fost blocate pe munte, dar în sprijinul lor au fost trimise elicoptere.

Muntele Everest, situat la graniţa dintre Nepal şi Tibet (China), este cel mai înalt munte din lume şi se află în Himalaya, cel mai înalt lanţ muntos de pe glob. Sezonul de ascensiuni de primăvară debutează în luna martie şi durează până la sfârşitul lunii mai. Numărul expediţiilor româneşti în Himalaya a crescut considerabil în ultimul deceniu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
NEPAL,
ALPINIŞTI,
CUTREMUR
/actualitate/alpinistul-roman-alex-gavan-anunta-evacuarea-tuturor-celor-blocati-in-tabara-1-de-pe-everest-14168183
14168183
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.