Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD: Greva profesorilor s-a diluat, mai mult de jumătate din dascăli sunt la ore

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 07 iunie 2023 26 afişări

Ordonanţa de Urgenţă privind majorarea salariilor din educaţie satisface primele solicitări ale sindicatelor, declară la RFI liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis. El susţine că mai mult de jumătate dintre profesori au renunţat la grevă.

Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD: Greva profesorilor s-a diluat, mai mult de jumătate din dascăli sunt la ore

„87% din sindicalişti înseamnă undeva pe la 40% din totalul profesorilor, deci mai mult de jumătate din dascăli sunt la ore. Guvernul a implementat deja nişte măsuri (...). În acest moment, prin Ordonanţa de Urgenţă dată săptămâna trecută, s-au satisfăcut primele solicitări ale sindicatelor în raport cu Guvernul (...). Evident, e insuficient, evident că dascălii au nevoie de mai mult şi o mare majoritate dintre ei merită mai mult, prin urmare, evident că va trebui Guvernul să găsească soluţii prin care să prioritizeze acest sistem de învăţământ, la fel cum a făcut-o pentru sistemul de sănătate (...). Cred că în perioada următoare, cu calm, în anii următori, nu trebuie să-i minţim pe oameni, pentru că dacă nu sunt bani şi noi ne angajăm că plătim salarii pe care nu le putem susţine, nu vom face decât ca peste un an sau doi să le spunem că nu mai sunt bani de salarii, or aşa ceva un Guvern responsabil nu face. Atunci când faci creşteri salariale, trebuie să te bazezi pe nişte venituri, pe nişte bani la bugetul de stat. În acest moment, nu există. Calendarul propus de Guvern, cu creşteri în următorii trei ani de zile, dar şi cu o reformă a sistemului de învăţământ poate fi făcut cu calm şi nu pe seama elevilor care nu-şi pot da examenele din cauza faptului că nu se prezintă o parte din profesori la ore”, spune Alfred Simonis.

Sindicatele au anunţat anterior că aproape 87% dintre grevişti continuă protestul.

Întrebat cât mai e dispus PSD să aştepte pentru a face rocada premierilor cu PNL, liderul deputaţilor social-democraţi a spus: „Este o discuţie care se va purta în coaliţie, liderii coaliţiei vor lua această decizie”.

„Totuşi, trebuie să luăm în calcul că s-a diluat acest protest, vă spun, mai mult de jumătate dintre dascăli sunt la clase (...). Noi trebuie să găsim metode prin care să-i convingem pe dascăli să meargă la ore. Nu putem să punem într-o Ordonanţă de Urgenţă un text care să facă referire la o lege care nu e în vigoare, iertaţi-mă, am încercat să discut şi eu cu liderii de sindicat. Ei ne cereau ca în Ordonanţa asta cu 1.000 de lei să se pună grila care va fi parte integrantă în legea care va intra în vigoare în septembrie. Păi, oameni buni, e o nebunie, pe tehnică legislativă, mă raportez la ceva ce nu există. Ce garanţie îţi trebuie, dacă eu fac referire la o lege care nu există, asta e o garanţie pentru cineva?”, încheie Simonis.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
simonis,
grevă,
profesori

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.