Albania sugerează că are pretenţii teritoriale din partea Greciei

Autor: Mihai Draghici Postat la 19 mai 2015 855 afişări

Albania sugerează, într-un document trimis Guvernului de la Atena pe tema drepturilor de exploatare a zăcămintelor petroliere, că are pretenţii teritoriale din partea Greciei, informează site-ul publicaţiei Kathimerini.

Săptămâna trecută, Guvernul de la Tirana a cerut Atenei să revizuiască planurile de exploatare a hidrocarburilor în Marea Ionică, argumentând că activităţile de exploatare s-au extins în apele teritoriale albaneze. În cadrul demersului, Albania cere şi hărţile cu zăcămintele de petrol din provincia Epirus, situată în nord-vestul Greciei.

Potrivit unor surse diplomatice, solicitarea este o revendicare teritorială clară din partea Albaniei, vizând frontiera dintre cele două ţări.

Autorităţile elene interpretează gestul ca fiind unul inspirat de mişcarea naţionalistă numită "Albania Mare", care vizează regiuni în care trăiesc etnici albanezi.

Potrivit unor hărţi prezentate în anul 2011 de ministrul grec al Energiei din acea perioadă, Yiannis Maniatis, acţiuni de explorare privind zăcămintele petroliere fuseseră efectuate la nord de provincia elenă Ioannina, situată în apropierea frontierei cu Albania. Administraţia de la Tirana nu a avut nicio reacţie la acea vreme.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ALBANIA,
GRECIA,
/actualitate/albania-sugereaza-ca-are-pretentii-teritoriale-din-partea-greciei-14296150
14296150
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.