Al doilea atac armat în masă în Serbia, în 2 zile. Opt morţi, 13 răniţi, 7 în stare critică

Autor: Andreea Tobias Postat la 05 mai 2023 116 afişări

Al doilea atac armat în masă în Serbia, în 2 zile. Opt morţi, 13 răniţi, 7 în stare critică

Cel puţin 8 persoane au murit în al doilea atac armat în masă în două zile, în Serbia. 13 persone au fost rănite, dintre care 7 se află în stare critică. Ministrul afacerilor interne a calificat atacul drept "un act de terorism". 

Atacul a avut loc la sud de Belgrad, a anunţat presa de stat, la doar o zi după ce, în capitală, 9 persoane au fost ucise în urma unui schimb de focuri de armă într-o şcoală, scrie The Guardian.

Împuşcăturile au început joi seara târziu, în apropierea oraşului Mladenovac, când un atacator a deschis focul cu o armă automată dintr-un vehicul în mişcare şi apoi a fugit, a relatat televiziunea de stat RTS.

Şapte dintre răniţi se află în stare critică.

Poliţia îl caută pe suspect, despre care se crede că este un bărbat în vârstă de 21 de ani, şi a înconjurat o zonă în care se crede că se ascunde, a relatat RTS.

Bratislav Gašić, ministrul afacerilor interne, a calificat atacul drept "un act de terorism". Directorul agenţiei de informaţii BIA, Aleksandar Vulin, şi ministrul sănătăţii, Danica Grujičić, ar fi vizitat răniţii la spital.

Atacatorul a tras focuri de armă în mai multe sate din jurul Mladenovac, a relatat radiodifuzorul RTS, mai întâi în satul Dubona, apoi în Malo Orašje şi apoi în Šepšin.

Rapoartele locale au sugerat că un ofiţer de poliţie şi sora acestuia se numără printre cei morţi în Malo Orašje.

Miercuri, un elev de 13 ani a împuşcat mortal opt colegi şi un agent de securitate într-o şcoală primară din Belgrad, un atac care a şocat ţara balcanică. Poliţia l-a numit pe cel care a tras miercuri ca fiind Kosta Kecmanović şi a declarat că era elev la şcoală din 2019. Ei au spus că a folosit două dintre armele tatălui său şi că este posibil să fi plănuit atacul de o lună.

Şeful poliţiei din Belgrad, Veselin Milić, a declarat că adolescentul avea, de asemenea, două bombe şi "a făcut o listă cu copiii pe care plănuia să îi ucidă şi clasele lor". Milić a identificat elevii morţi ca fiind şapte fete şi un băiat născuţi între 2009 şi 2011.

Kecmanović este prea tânăr pentru a se confrunta cu acuzaţii penale şi va fi plasat într-o instituţie psihiatrică. Părinţii săi au fost, de asemenea, arestaţi.

Cel de-al doilea schimb de focuri de armă a avut loc în timp ce Serbia se pregăteşte pentru trei zile de doliu, începând de vineri dimineaţă. Joi, mii de oameni s-au aliniat pentru a depune flori, a aprinde lumânări şi a lăsa jucării în faţa şcolii pentru a comemora victimele atacului de miercuri.

Deşi este „invadată” de arme rămase de la războaiele din anii 1990, împuşcăturile în masă sunt încă extrem de rare - este prima împuşcătură în şcoală din istoria modernă a Serbiei. Precedenta împuşcătură în masă a avut loc în 2013, când un veteran de război a ucis 13 persoane în satul Velika Ivanca din centrul Serbiei.

Joi, autorităţile au luat măsuri pentru a intensifica controlul armelor de foc, iar poliţia a îndemnat cetăţenii să îşi încuie armele şi să le ţină în siguranţă şi departe de copii. "Ministerul de Interne face apel la toţi deţinătorii de arme să îşi depoziteze armele cu grijă, încuiate în seifuri sau dulapuri, astfel încât să nu fie la îndemâna altora, în special a copiilor", a declarat poliţia într-un comunicat.

Împuşcăturile de miercuri de la şcoala primară Vladislav Ribnikar s-au soldat, de asemenea, cu şapte persoane spitalizate - şase copii şi un profesor. O fetiţă care a fost împuşcată în cap rămâne în pericol de moarte, iar un băiat se află în stare gravă, cu leziuni la coloană, au declarat joi dimineaţă medicii.

Pentru a ajuta oamenii să facă faţă tragediei, autorităţile au anunţat că au înfiinţat o linie telefonică de asistenţă. Sute de persoane au răspuns la un apel pentru a dona sânge pentru victimele rănite.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
serbia,
atac,
armat

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.