Agenţia ONU pentru Refugiaţi: Cei zece milioane de apatrizi din lume merită o naţionalitate

Autor: Andrei Ionascu Postat la 04 noiembrie 2017 28 afişări

Aproximativ zece milioane de oameni din întreaga lume sunt apatrizi, un statut care îi privează de o identitate, drepturi şi locuri de muncă, a anunţat vineri Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), relatează site-ul agenţiei Reuters.

Musulmanii Rohingya din naţiunea budistă Myanmar formează cea mai mare minoritate apatridă din lume, în condiţiile în care aproximativ 600.000 de persoane au fugit din calea violenţelor şi a represiunii începând cu sfârşitul lunii august şi s-au refugiat în Bangladesh, potrivit raportului UNHCR.

În raportul "Aceasta este casa noastră - Minorităţi apatride şi apelul lor la cetăţenie", Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi cere guvernelor să pună capăt practicii discriminatorii până în 2024.

"Dacă locuiţi în această lume fără cetăţenie, nu aveţi o identitate, sunteţi fără documentaţie, fără drepturile şi libertăţile pe care le asumăm de la sine ... având un loc de muncă şi o educaţie, iar copilul dumneavoastră aparţine unui loc anume. Trebuie să ne asigurăm că nu există o excludere deliberată, arbitrară sau o privare de naţionalitate. Nu putem decât să privim rezultatele ... Myanmar are o lege a naţionalităţii. Aceasta descrie categoriile de persoane care sunt considerate a fi cetăţeni ai Myanmarului. Rohingya nu sunt pe această listă. Observăm luarea unor măsuri în Thailanda, Asia Centrală, Rusia, Africa de Vest. Cifrele nu sunt însă substanţiale pentru a fi siguri că punem capăt situaţiei de apatrid până în 2024", a declarat Carol Batchelor, director în cadrul UNHCR.

ONU recomandă tuturor ţărilor să acorde cetăţenie persoanelor născute pe teritoriul lor şi să faciliteze naturalizarea rezidenţilor de lungă durată.

Deşi cifrele oficiale înregistrate de către guvernele lumii arată că sunt 3,2 milioane de apatrizi în 75 de state, Agenţia ONU pentru Refugiaţi estimează un total de 10 milioane, luând în calcul populaţia din ţări precum Indonezia, Coasta de Fildeş, Liban şi Republica Democratică Congo.

Raportul Agenţiei ONU pentru Refugiaţi indică grupuri însemnate de apatrizi precum kurzii sirieni, populaţia karana din Madagascar, romii din Macedonia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ONU,
REFUGIAŢI,
APATRIZI

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.