Termenul de rambursare a TVA a crescut cu 3 luni

Postat la 27 octombrie 2009 22 afişări

Termenul mediu de recuperare a TVA a crescut in acest an cu cel putin 3 luni fata de termenele de recuperare din anii anteriori, potrivit unor date publicate de R&M Audit.

Rambursarea TVA-ului este o sursa importanta de lichiditati, avand in vedere ca finantarea a devenit din ce in ce mai greoaie, afectand derularea operatiunilor zilnice", a precizat Mirela Serban, Managing Partener R&M Audit.

Intarzierile foarte mari la recuperarea TVA-ului de catre firme duce la cresterea numarului de falimente, amplificand efectele crizei economice, se mai arata in raport.

Conform Codului de Procedura Fiscala, reprezentantii ANAF trebuie ca in termen de 45 de zile de la data depunerii cererii de restituire a TVA-ului sa realizeze un control in urma caruia sa avizeze sau nu rambursarea taxei. Dupa finalizarea controlului, in termen de 30 de zile contribuabil ar trebui sa incaseze banii.

"Din pacata insa, in lumea reala lucrurile nu stau deloc asa. Pe langa faptul ca termenele sunt cu mult depasite, contribuabilul nici macar nu poate afla din timp cu ce intarziere isi va primi banii si nu poate planifica nicio plata ulterioara la care sa ii foloseasca", a mai adaugat Mirela Serban.

La data de 30 iunie se aflau in curs peste 8.700 de solicitari de rambursare a TVA-ului, in valoare totala de peste 4,28 miliarde lei, dintre care 35,7% din deconturi in valoare de peste 2,54 miliarde lei aveau termenul de solutionare depasit.

R&M Audit a fost infiintata in 2000 si ofera servicii de audit, consultanta fiscala si financiara, contabilitate, salarizare, controlling si arhivare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Finante,
TVA,
bani,
R&M Audit,
Mirela Serban
/actualitate/afaceri/termenul-de-rambursare-a-tva-a-crescut-cu-3-luni-5053409
5053409
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.