Rivalul Clujului in fata Mercedes

Postat la 31 ianuarie 2008 1 afişăre

După ce presa românească a redat în ultimele zile informaţii referitoare la deschiderea unei fabrici Mercedes la Cluj, prestigiosul cotidian Financial Times scrie în ediţia de joi că oraşul din Ardeal are un rival: municipiul Wroclaw, din sud-vestul Poloniei, aproape de graniţa cu Germania.

Cum arată rivalul Clujului în competiţia ce are ca scop deschiderea unei fabrici Mercedes în estul Europei? Wroclaw este un municipiu cu o populaţie de peste 600.000 de locuitori, fiind capitală a regiunii istorice Silezia de Jos. Situat pe malul râului Oder, Wroclaw este al cincilea oraş ca mărime din Polonia şi al doilea, după capitala Varşovia, ca importanţă şi dezvoltare economică. Se întinde pe 292 de kilometri pătraţi şi are o densitate a populaţiei de 2.350 de locuitori/metru pătrat. Cunoscut şi sub denumirile alternative de Breslau (germană), Vlatislav (cehă), Vlatislavia (latină), oraşul a fost întemeiat în secolul 10 şi atestat pentru prima dată în anul 1000.

În domeniul economic, oraşul este înfloritor. Cunoscut mai ales ca centrul tradiţional unde se produc vagoane de tren, Wroclaw a atras în ultimii ani investiţii importante. Firme foarte prospere şi cunoscute pe plan internaţional au ales acest oraş pentru a deschide fabrici ori reprezentanţe. Între acestea putem aminti Volvo, Siemens, Hewlett-Packard, Google şi chiar Nokia, o marcă ce mai nou îşi leagă numele şi de Cluj.

Municipiul reşedinţă de voievodat este împărţit, la rândul său, în cinci regiuni administrative, dispune de un aeroport internaţional şi de un port la râul Oder. Turiştii se pot caza în unul dintre cele 36 de hoteluri (între care unele ce fac parte din lanţuri celebre, precum Sofitel, Bugatti ori Savoy), 15 pensiuni şi 7 complexuri de apartamente. Tot legat de râul ce trece prin oraş putem aminti faptul că aici zilnic se organizează croaziere pe Oder, cu o durată de aproximativ 90 de minute, pe vaporaşe şi gondole.

Mai multe cititi pe www.clujeanul.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
auto,
Mercedes,
Wroclaw,
Cluj,
Financial Times
/actualitate/afaceri/rivalul-clujului-in-fata-mercedes-2358226
2358226
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.