Preturile apartamentelor vechi – scaderi in toata tara

Postat la 22 ianuarie 2009 13 afişări

Dupa o perioada de crestere temperata inregistrata in primele luni ale anului, preturile apartamentelor vechi au stagnat pana in semestrul al doilea al anului trecut, cand au inceput sa scada treptat in toate marile orase din Romania, potrivit unui raport intocmit de portalul Imobiliare.ro

Bucurestiul si Constanta ies oarecum din tipar, in primul caz tendinta de scadere manifestandu-se mai repede decat in restul tarii, iar in cel de-al doilea scaderea fiind mai putin evidenta, potrivit analizei mentionate. In ceea ce priveste numarul ofertelor, trendul este unul crescator pe tot parcursul anului, potrivit Imobiliare.ro, portalul de profil cu cei mai multi vizitatori potrivit serviciului de monitorizare Trafic.ro.

 

In perioada ianuarie – martie, preturile de ofertare a apartamentelor cu 2 camere din Bucuresti au crescut considerabil, insa incepand cu luna aprilie au aparut primele semne de stagnare, chiar de scadere. Valoarea medie maxima a fost atinsa in prima jumatate a anului, in a doua parte a lunii martie, cand, pentru un apartament cu 2 camere intr-un imobil vechi din capitala se cerea 120.000 euro. Incepand cu luna aprilie insa, preturile de ofertare tind sa coboare, ajungand in decembrie la o medie de 105.616 de euro.

 

In Brasov, primele cinci luni din 2008 au adus o continuare a tendintei de crestere a preturilori, in lunile de vara insa, tendinta de crestere s-a domolite. Pretul mediu al ofertelor de vanzare la inceputul lunii ianuarie era putin sub 70.000 de euro, valoare maxima de 78.400 de euro fiind atinsa in luna iunie. Tendinta de scadere a inceput sa se manifeste in a doua jumatate a anului iar la sfarsitul lunii decembrie, pretul mediu de ofertare a unui apartament cu doua camere din Brasov se situa in jurul valorii de 75.000-76.000 de euro, potrivit anunturilor de vanzare publicate pe Imobiliare.ro.

 

Preturile au crescut alert si in Cluj - Napoca, ajungand in medie la 78.000 de euro, valoare inregistrata la sfarsitul lunii martie. Cresterea a continuat si in urmatoarele luni, pragul maxim al anului, putin peste 80.000 de euro, fiind inregistrat in intervalul mai – iunie. A doua parte a anului a adus primele scaderi, astfel incat, in luna decembrie, un apartament cu doua camere in Cluj era scos la vanzare pentru un pret mediu de 76.000 de euro, sub cel inregistrat la inceputul anului..

 

Constanta este orasul in care trendul descrescator al preturile este mai putin evident, potrivit analizei Imobiliare.ro.Totusi, se remarca faptul ca in a doua jumatate a anului, ritmul de crestere incetineste considerabil, fiind vorba mai degraba de o stagnare. Punctele de minim si maxim ale preturilor de vanzare pentru apartamentele cu doua camere au fost atinse in luna ianuarie (68.372 de euro) respectiv iulie – noiembrie (aproximativ 76.000 de euro). Totusi, luna decembrie aduce primele semne de scadere, astfel incat, la sfarsitul lui 2008 pretul mediu de ofertare era de 74.600 de euro.

 

In ceea ce priveste evolutia preturilor apartamentelor cu doua camere, capitala Moldovei, Iasi, confirma tendintele generale inregistrate in celelalte orase mari din tara. Daca la inceputul anului pretul se situa in jurul valorii de 60.000 de euro, in lunile de vara, pentru un apartament cu 2 camere se cerea in medie 68.000 de euro. In ultima parte a anului, pretul a inceput sa urmeze un trend descendent, ajungand in decembrie la o valoare de 63.355 de euro.

 

In Timisoara, preturile au inregistrat de asemenea cresteri in prima jumatate a anului, urmate de o perioada de scadere in cea de-a doua. Valoarea minima a pretului mediu de ofertare a fost inregistrata la inceputul anului, in luna ianuarie, in timp ce in intervalul mai – august s-au inregistrat cresteri ducand la un pret mediu maxim de peste 74.000 de euro. In luna decembrie un apartament cu doua camere intr-un bloc vechi era ofertat in medie la 71.400 de euro.

 

Imobiliare.ro a fost lansat la inceputul anului 2000, fiind cel mai accesat site de profil din Romania (peste 67.000 de vizitatori in ultimele sapte zile). Portalul, in actionariatul caruia a intrat din 2005 si fondul american de investitii New Century Holdings (NCH), publica doar anunturi ale agentiilor imobiliare, numarul atunturilor ajungand la finalul anului trecut la aproximativ 550.000, din care 148.000 actualizate.

 

Numarul portalurilor de profil a crescut semnificativ in ultimii ani, odata cu cresterea interesului fata detpiata imobiliara, Imobiliare.ro concurand din acest punct de vedere cu alte site-uri precum AnunturiParticulari.ro sau MagazinulDeCase.ro.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
imobiliare,
apartamente,
doua camere,
preturi,
studiu
/actualitate/afaceri/preturile-apartamentelor-vechi-scaderi-in-toata-tara-3784066
3784066
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.