Piata farma - 2,4 mld. euro in 2010

Postat la 22 octombrie 2008 5 afişări

Dupa cresteri anuale impresionante de pana la 30% inregistrate in ultimii ani, piata farma locala a inceput, inca din anul trecut, sa dea semne de oboseala si sa-si reduca ritmul de crestere pana la 8% in prezent. In urmatorii doi ani, valoarea pietei va atinge 2,4 miliarde de euro, la un ritm mediu de crestere de 9,5%, potrivit unui studiu recent al firmei de cercetare PMR Publications.

Odata cu integrarea in Uniunea Europeana, care a antrenat o serie de masura legislative menite sa aduca sistemul sanitar la standardele tarilor membre, piata locala si-a accelerat procesul de maturizare in ultimii doi ani, iar efectele cele mai vizibile s-au vazut in avansul remarcabil al vanzarilor la medicamentele din arii terapeutice precum oncologia si cardiovascular.

Anul trecut, segmentul medicamentelor destinate tratarii bolilor cardiovasculare a crescut intr-un ritm mai alert decat piata in ansamblul sau, cu 13% in valoare, respectiv 30% ca volum. Astfel, cu vanzari de 370 de euro, segmentul cardio se pozitioneaza ca cea mai importanta subdivizie a pietei de profil, iar potentialul de dezvoltare inca nu este exploatat in conditiile in care se estimeaza ca 8 milioane de romani au nevoie de astfel de medicamente, insa doar jumatate dintre acestia au acces la ele. Pentru anii ce vor veni, cercetatorii de la PMR apreciaza ca piata cardio isi va continua cresterea, chiar daca nu intr-un ritm la fel de impresionant.

In plus, trecerea unor programe din spital in farmacii (liberalizarea comertului la medicamentele care pana atunci erau comercializate doar in farmaciile de spital, cu circuit inchis) a determinat ca segmentul retailului farmaceutic (farmaciile) sa raporteze cresteri, in valoare, de 20%, ceea ce face ca acum acesta sa acopere 85% din intreaga piata, in detrimentul celui de spital, a carui pondere se va diminua pana la 10% in 2010, dupa cum apreciaza specialistii PMR.

Cititi aici o analiza asupra pietei farma din Romania, prin prisma celor mai vandute medicamente.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
afaceri,
farmaceutice
/actualitate/afaceri/piata-farma-2-4-mld-euro-in-2010-3347238
3347238
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.