Petrolul, din nou la 65 de dolari

Postat la 31 martie 2009 7 afişări

Un raport de cercetare al grupului Erste arata ca bariluil de titei ar trebui sa se intoarca la 65 de dolari pana la sfarsitul anului si ca benzinariile vor deveni neprofitabile.

"Scaderea considerabila a pretului titeiului in a doua jumatate a anului 2008 are doua consecinte majore pentru sectorul petrolului si gazelor din ECE. Pe de o parte, a determinat o scadere a profitabilitatii segmentului up-stream si o considerabila reevaluare negativa a actiunilor din domeniul petrolier. Pe de alta parte, marjele de rafinare au fost foarte ridicate anul trecut", arata raportul grupului Erste. Cu toate acestea, analistii Erste Group se asteapta ca anul 2009 sa aduca stabilizarea pretului titeiului, urmata de o crestere la peste 65 USD/baril pana la sfarsitul anului. Dupa un declin abrupt si prelungit in a doua jumatate a anului 2008, pretul titeiului s-a stabilizat în intervalul de 40-47 USD/baril.

Pretul a scazut în principal din cauza inrautatirii economiei globale, fapt care a dus la scaderea cererii. Din perspectiva cererii, se preconizeaza o scadere a consumului de petrol cu 1,6 milioane barili/zi în 2009, in comparatie cu 2008. Tocmai din acest motiv, analistii Erste Group se asteapta ca OPEC sa reduca în continuare capacitatile de productie astfel incat sa stopeze scaderea pretului petrolului, atata timp cat petrolul este tranzactionat la un pret sub 75 USD/baril. Cea mai mare parte a supra-ofertei de pe piata globala ar trebui sa dispara pana la mijlocul anului 2009: „Ne asteptam ca pretul petrolului sa ajunga în intervalul 55–65 USD/baril în vara acestui an si în intervalul 60-75 USD/baril la sfarsitul anului,” declara Jakub Zidon, analist al sectorului petrol si gaze si autorul raportului.

Marjele de rafinare vor scadea cu 40% fata de anul 2008. Desi piata va beneficia de noi capacitati si de costuri mai scazute in urmatorii 2-3 ani, atat produsele de rafinarie, cat si cele petrochimice se vor confrunta cu o scaderea semnificativa a cererii. Acesta este principalul factor care va genera o scadere preconizata a profitabilitatii in down-stream in perioada urmatoare, mai spun analistii Erste.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Petrol,
energie,
Erste,
barilul de titei,
benzinarii
/actualitate/afaceri/petrolul-din-nou-la-65-de-dolari-4120226
4120226
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.