Fresenius (servicii de dializa): 80% crestere la noua luni

Postat la 20 noiembrie 2008 81 afişări

Operatorul de servicii private de dializa Fresenius NephroCare a inregistrat, in perioada ianuarie-septembrie a anului acesta, vanzari de 44,3 milioane de lei, in crestere cu 80% fata de perioada similara a lui 2007, si estimeaza. pana la sfarsitul anului, afaceri de 62,8 milioane de lei.

Rezultatele raportate se datoreaza extinderii retelei de centre de dializa, in primele noua luni ale anului, operatorul inaugurand trei noi centre de dializa la Oradea, Bacau si Bucuresti; pana la sfarsitul anului, Fresenius va deschide altele doua la Stei (judetul Bihor) si Brasov.

Anul acesta, investitiile totale ale companiei au totalizat 19,2 milioane de lei, iar pentru urmatorul an, reprezentantii companiei preconizeaza o valoare a acestora de 16 milioane de lei.

Deocamdata, compania nu realizeaza profit, reprezentantii acesteia estimand ca momentul breakeven-ului (cheltuielile egale cu venituri) va fi atins in cinci ani. Din 2010, compania si-a propus o crestere organica, prin sporirea numarului de clienti, care se va suprapune majorarii pietei de 5%.

Piata totala a serviciilor de dializa este inca subdimensionata, valoarea acesteia atingand 80 de milioane de euro, potrivit estimarilor companiei. Din aceasta, sectorul privat reprezinta 36%, cu mult sub ponderile inregistrate in tari din regiune, precum Cehia (75%), Polonia (85%) sau Ungaria (90%).

In prezent, exista 18 centre private de dializa in Romania, care deservesc peste o parte din numarul total de 7700 de pacienti (restul fiind tratati in sistemul public, care numara 80-85 de astfel de centre). Potrivit reprezentantilor companiei, eExista o discrepanta majora intre numarul mediu de pacienti tratati de un centru din Romania – 177 si cel din Europa – 73 , ceea ce face din acest sector unul atractiv pentru noi investitori.

“Polarizarea jucatorilor din piata se va produce pentru ca sunt cativa jucatori mici care vor sa vanda, mai ales cei care si-au sustinut investitiile prin credite bancare, iar noi suntem interesati sa cumparam astfel de furnizori. Preferam sa ne extindem in spatii inchiriate intrucat costurile pentru propriile centre de dializa sunt cu mult mai mari; investitia medie pentru un centru construit de noi inseamna 2,5-3 milioane de euro, pe cand inchirierea si amenajarea unui centru deja existent costa 7-800.000 de euro”, a precizat Alexandru Ciolan, director general Fresenius Medical Care Romania, compania-umbrela furnizoare de servicii si produse de dializa, sub care functioneaza si operatorul de centre de dializa Fresenius NephroCare.

Pe plan local, operatorul de clinici numara in prezent circa 1.200 de pacienti pentru cele cinci clinici detinute (Bucuresti, Bacau, Constanta, Iasi si Oradea), numar care va creste pana la finele anului cu 280 de pacienti datorita noilor deschideri. O sedinta de dializa costa 118 euro (hemodializa/dializa peritoneala, transport, mancare si medicamentatie), cu mult mai putin fata de tarifele practicate in vestului Europei, unde acestea trec de 300 de euro (fara sa fie incluse transportul, mancarea si medicamentatia).

In perioada ianuarie-septembrie 2008, grupul Fresenius a inregistrat o cifra de afaceri de 8,76 miliarde de dolari, cu peste 4% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Fresenius Medical Care, furnizorul de produse si servicii de dializa, a raportat o crestere a cifrei de afaceri de 10%, pana la 7,8 miliarde de dolari, cu un total de 2349 de centre (in America de Nord, America Latina, Europa si zona Asia-Pacific) de dializa si peste 180.000 de pacienti.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
afaceri,
servicii medicale
/actualitate/afaceri/fresenius-servicii-de-dializa-80-crestere-la-noua-luni-3527029
3527029
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.