Erste: Companiile farma din ECE, valori ridicate la pret de chilipir

Postat la 29 octombrie 2008 10 afişări

Panica de pe bursele din intreaga lume, care a produs valuri de vanzari in toate sectoarele, a dus la scaderea preturilor actiunilor farma din Europa Centrala si de Est (ECE) pana la niveluri foarte atractive, apreciaza analistii Erste.

Concluziile studiului intreprins de Erste arata ca pietele companiilor farmaceutice din ECE isi revin din furtuna financiara, care a generat un val de vanzari de actiuni in toate sectoarele, fara sa se tina cont de datele fundamentale sau de cele privind performanta pentru cel de-al doilea trimestru al anului, si promit o crestere solida in continuare.

In ciuda naturii defensive a sectorul de profil din regiune, ce a oferit doar o protectie partiala impotriva furtunii de pe pietele financiare, analistii Erste cred ca firmele farma vor da dovada in continuare de rezistenta, chiar si in contextul inrautatirii conditiilor economice.

“Impactul unei perspective economice mai putin pozitive asupra industriei farmaceutice va fi limitat, deoarece toti factorii majori care sustin pietele farmaceutice (in special segmentul de generice) raman aceeasi. Mai mult, gradul minim relativ de indatorare externa a companiilor din ECE (si capacitatea lor suficienta de a finanta propriile planuri de investitii fara a apela la pietele financiare) indica implicatiile minime ale actualei disponibilitati limitate a resurselor de creditare asupra rezultatelor lor financiare”, spune Vladimira Urbankova, analist farma in cadrul Erste.

Studiul mai apreciaza ca segmentul medicamentelor generice (cele iesite de sub protectia patentului), segmentul de baza al companiilor farma din regiune, ar trebui sa fie cel mai putin afectat, avand in vedere faptul ca ele reprezinta o alternativa atractiva la medicamentele originale, mult mai scumpe, pentru bugetele de sanatate secatuite atat din ECE, cat si din Europa de Vest.

Urbankova crede ca desi este foarte probabil ca pietele din ECE sa se confrunte cu o volatilitate ridicata in perioda urmatoare, fara a exclude o posibila presiune si mai mare privind scaderea actiunilor, “in astfel de momente (de panica – n. red.), companiile farmaceutice de top din ECE reprezinta o valoare ridicata la preturi de chilipir si, pe termen lung, investitorii bine orientati ar trebui sa observe acest lucru [...] Pentru companiile farmaceutice-cheie din ECE [...] perspectivele de afaceri sunt inca solide”, conchide aceasta.

In ceea ce priveste companiile maghiare Richter si Egis, ale caror perspective s-au imbunatatit pe fondul exporturilor solide catre pietele din ECE (inclusiv Rusia si CSI) si pe cel al oscilatiilor favorabile ale monedei, Erste recomanda “cumparare”. Aceeasi recomandare o primesc si slovenii de la Krka, in ciuda recentei caderi a actiunilor. Pentru compania ceha Zentiva insa, analistii Erste recomanda “hold” in contextul inca neclar al conditiilor de preluare a Zentiva de catre Sanofi-Aventis.

Cititi aici recomandarile anterioare facute de Erste cu privire la companiile de top din ECE.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
afaceri,
farmaceutice
/actualitate/afaceri/erste-companiile-farma-din-ece-valori-ridicate-la-pret-de-chilipir-3391093
3391093
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.