Economia nationala trage bursa in jos

Postat la 31 ianuarie 2008 1 afişăre

Bursa nu a reusit sa se mentina pe cresterea usoara din ultimele zile. Indicii au pierdut astazi, joi, in jur de patru procente fiecare, pe fondul unei lichiditati scazute, desi semnificativ mare decat ieri. Motivul: diminuarea ratingului de tara pentru datoriile pe termen lung.

Federal Reserve, banca centrala a Statelor Unite ale Americii, a decis aseara reducerea cu inca 0,5 puncte procentuale a ratei dobanzii de referinta, care a ajuns astfel la 3%, cu un procent mai jos decat dobanda similara din uniunea Europeana. Desi initial bursele au reactionat pozitiv la stirea Fed, decizia fiind in linmie cu asteptarile, inchiderea a gasit indicii tot pe minus, in special din cauza rezultatelor financiare slabe ale companiilor in 2007.

Europa nu a reactionat la fel de bine la reducerea dobanzii americane, astazi deschizand in scadere majoritatea burselor de pe continenetul nostru. Principala ingrijorare a analistilor europeni este vine din nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Centrale Europene, 4% in prezent, care ar putea mentine nivelul pentru a putea combate inflatia in crestere. Dobanda mai mare ar ajuta in tentativa de tinere a inflatiei in zona euro sub control (3,2% in acest moment), insa ar putea aduce o parte a problemelor americane pe continentul european. Dolarul slab duce la cresterea exporturilor SUA, iar diferenta ar putea fi suportata de economiile de pe continentul nostru.

Bursa de la Bucuresti a reactionat la fel ca vecinii in deschiderea de dimineata. Scaderea a fost de circa 1,5% peste tot in Europa, iar noi nu am facut exceptie. Caderea pana la patru procente a avut loc in ultima ora de tranzactionare si a fost cauzata in principal de revizuirea negativa a a ratingului datoriilor pe termen lung a Romaniei de catre agentia de evaluare financiara Fitch. Perspectiva datoriilor pe termen lung a coborat la negativ de la stabil, decizia fiind argumentata de cresterea deficitului de cont curent.

Investitorii au reactionat imediat la stire, iar cotatiile au coborat aproximativ doua procente si jumatate in circa o ora. BET a incheiat ziua in scadere cu 4%, ajungand la valoarea de 7.494 puncte, BET-C a pierdut 3,9% pana la 5.167 puncte, iar BET-FI s-a micsorat cu 4,4%, coborand pana la valoarea de 61.022 puncte. Valoarea de tranzactionare s-a ridicat la 15,7 milioane euro, cu 12,5 milioane euro aferente tranzactiilor de pe piata principala.

In cazul in care nu vor mai aparea stiri negative pe piata locala sau pe cea internationala, sedinta de maine ar putea fi de crestere usoara, de consolidare a actualelor cotatii. In categoria stiri pozitive intra si intrarea la tranzactioare a actiunilor Erste Bank din data de 14 februarie, care mai are nevoie de publicarea deciziei de aprobare a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, acordul de principiu fiind deja dat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
servicii financiare
/actualitate/afaceri/economia-nationala-trage-bursa-in-jos-2358141
2358141
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.