De ce gandesc romanii in euro. Cum vrea BNR sa „topeasca" leul

Postat la 15 octombrie 2010 12 afişări

Romanii platesc in lei, dar sunt obisnuiti sa se raporteze la euro cand fac achizitii importante. Un obicei care pleaca de la lipsa de incredere a guvernantilor in moneda nationala, cred analistii.

Desi fac platile in lei, romanii se raporteaza la euro, pentru ca "asa au fost formati sa gandeasca", dar si fortati de practica afisarii preturilor in moneda unica europeana la masini, telefonie si locuinte. In timp ce dealerii auto sustin ca nu au incotro, pentru ca autoturismele sunt cumparate la un anumit curs de schimb, analistii sunt de parere ca firmele transfera riscul valutar asupra clientilor.

"Este o idee gresita ca romanii vor sa stie pretul in euro. Vor in euro pentru ca asa au fost formati sa gandeasca", sustine Radu Craciun, director de investitii Eureko Pensii, cu ocazia dezbaterii "Esti roman, platesti in lei", organizata de Ziarul Financiar.

Cititi mai multe pe www.gandul.info

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
financiar,
curs valutar,
moneda,
leu,
euro,
BNR
/actualitate/afaceri/de-ce-gandesc-romanii-in-euro-cum-vrea-bnr-sa-topeasca-leul-7479479
7479479
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.