Davos: Cum sa vindeci inflatia fara sa imbolnavesti economia

Autor: Mihai Mitrica Postat la 25 ianuarie 2011 16 afişări

Economiile emergente, privite ca marea speranta pentru reluarea cresterii economice la nivel global in 2011, sunt prinse intr-o dilema, observa agentia Reuters intr-o analiza consacrata Forumului Economic Mondial de la Davos (Elvetia, 26-30 ianuarie). Pe de o parte, exista posibilitatea de a lasa inflatia sa creasca dar de a pune in pericol stabilitatea economiei sau pot fi marite dobanzile dar astfel se risca franarea cresterii economice.

Liderii politici si economici ai lumii, reuniti incepand de miercuri la Davos, vor incerca printre altele sa gaseasca modalitati de a lasa motoarele economiilor emergente sa mearga in continuare dar si de a tine sub control inflatia.

Solutia cresterii dobanzilor a fost respinsa pana acum de economiile emergente si din teama de a nu atrage astfel capitalurile speculative care ar fi apreciat in mod artificial monedele nationale, lezandu-le competitivitatea la exporturi.

Cele mai recente prognoze ale Fondului Monetar International prevad o crestere a economiilor emergente cu 6,5% in 2011, spre deosebire de un ritm de doar 2,5% de crestere estimat pentru statele dezvoltate. De altfel, FMI chiar a avertizat natiunile emergente ca sunt foarte expuse la inflatie si ca trebuie sa-si inaspreasca politicile monetare. "Multe dintre aceste state sunt deja aproape de potential ceea ce inseamna probabil ca politica monetara va trebui inasprita pentru ca sa inflatia sa nu fie scapata de sub control", a declarat seful diviziei de cercetare a FMI, Olivier Blanchard.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
Davos,
forum,
inflatie,
FMI
/actualitate/afaceri/davos-cum-sa-vindeci-inflatia-fara-sa-imbolnavesti-economia-7919838
7919838
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.