Coborare puternica la BVB

Postat la 14 aprilie 2008 7 afişări

Saptamana a inceput cum nu se poate mai rau pentru Bursa de Valori Bucuresti. Scaderile de astazi, luni, au reusit sa depaseasca cele mai negre previziuni pentru prima sedinta a saptamanii. Pierderile s-au apropiat de patru procente pentru indicii BVB, pe fondul unei lichiditati care se inscrie in media ultimelor luni.

Sesiunea a deschis in scadere fata de saptamana trecuta, insa pierderile nu erau semnificative. Continuarea trendului descendent cu care au incheiat americanii saptamana trecuta si asiaticii astazi a dus insa la adancirea piererilor. Desi la jumatatea sedintei deprecierile pareau ca si-au pierdut forta, ultima parte a zilei a dus la dublarea pierderilor inregistrate de americani vinerea trecuta.

Indicele BET s-a depreciat 3,8% pana la finalul sedintei de astazi, ajungand pana la 6.718 puncte, iar BET-C, indicele compozti al bursei a pierdut 3,4%, pana la 4.757 puncte. SIF-urile, prin indicele BET-FI, au coborat 3,7%, apropiindu-se de pragul psihologic de 50.000 de puncte, valoarea din prezent fiind de 50.455 puncte. In acest moment BET–FI are nevoie de o crestere de aproape 100% pentru a se intoarce la maximele de anul trecut.

Valoarea totala a tranzactiilor s-a ridicat le 9,8 milioane euro, cu noua milioane euro aferente pietei principale a BVB. Lichiditatea a fost peste minimele inregistrate anul acesta, apropiindu-se de media anului 2008. Tendinta de supravanzare de astazi este pusa pe seama ratei inflatiei anualizate, care a atins 8,63% in luna martie, peste asteptarile analistilor de 8,5%. Desi economia romaneasca nu are probleme mai mari decat tarile din regiune, rata anualizat a inflatiei din Bulgaria a ajuns la 13,5%, institutiile de rating, precum Fitch, ne considera o tara "cu risc crescut".

Sedinta de maine ar trebui sa consemneze o corectie pozitiva, pierderile nefiind sustinute de date sau stiri negative importante (cu exceptia inflatiei). Insa imprevizibilitatea pietei autohtone, impulsionata si de deprecierile continue de pe pietele internationale, ar putea face ca directia cotatiilor de maine sa fie tot negativa. Ramane de vazut daca investitorii cu experienta vor mai avea bani sa cumpere si daca cei mai putin experimentati vor decide ca este momentul sa isi inchida pozitiile perdante.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
servicii financiare
/actualitate/afaceri/coborare-puternica-la-bvb-2550181
2550181
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.