Cea mai mare ferma din lume, un gigant de 1,5 milioane de hectare, de vanzare

Autor: Dorin Oancea Postat la 14 februarie 2011 2569 afişări

Cea mai mare ferma din lume este scoasa la vanzare, dupa ce a fost lovita de caderea preturilor la cereale inregistrata in prima parte a crizei financiare, dar si de seceta si incendii vara trecuta.

Conglomeratul Ivolga administreaza 1,5 milioane de hectare de teren in Rusia si Kazahstan si depaseste cu mult cea mai mare ferma din emisfera vestica a globului, conglomeratul argentinian El Tejar, care are 1,1 milioane hectare.

Ivolga negociaza cu Royal Bank of Scotland si partenerii acesteia restructurarea unui credit de 300 de milioane de dolari acordat in 2007. Analistii estimeaza ca, in cazul unei vanzari, Ivolga ar ajunge sa fie evaluata intre 800 de milioane de dolari si 1,6 miliarde de dolari.

Vasili Rozinov, proprietarul companiei, nu pare sa fie prea dornic, noteaza Tehegraph, sa piarda controlul gigantului agricol. Rozinov a inceput ca director al unei ferme de stat sovietice; in 1992 s-a folosit de relatiile pe care le avea si a infiintat o companie de comercializare a cerealelor. n timp, si-a extins terenurile si a cumparat active in leasing. Asa a ajuns sa controleze 800.000 de hectare de teren in Kazahstan si 700.000 ha in Rusia.

Analistii spun ca ferma, in ciuda dimensiunilor, este afectata de productivitatea scazuta, dar si de riscurile politice din Kazahstan sau de capriciile vremii. Momentul nefavorabil a fost pentru Ivolga anii 2008 si 2009, cand a cumparat ingrasaminte la cel mai mare pret posibil iar cerealele au avut un pret mic.

Totusi situatia s-ar putea schimba. Jim Rogers, presedintele Rogers Holding, una din cele mai cunoscute voci in domeniul burselor de marfuri, mizeaza, pentru perioada de dupa criza, pe agricultura si nu pe banci si investitii financiare.

Rogers spune ca in agricultura are loc o miscare fundamentala: oamenii se muta de la tara la oras iar terenurile intra in proprietatea marilor fermieri, care dispun de mijloace financiare suficiente. "unii nici n-ar putea visa la o ferma de peste un milion de hectare".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
agricultura,
Ivolga,
vanzare,
ferma
/actualitate/afaceri/cea-mai-mare-ferma-din-lume-un-gigant-de-1-5-milioane-de-hectare-de-vanzare-7984411
7984411
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.