Cât mai costă un credit imobiliar în lei, comparativ cu unul în euro

Autor: Ciprian Botea Postat la 21 ianuarie 2013 77 afişări

Costul efectiv al unui credit imobiliar în lei porneşte în prezent de la 9% pe an după ce în vară cele mai bune oferte afişate de bănci ve­neau cu dobânzi efective de circa 7% pe an. Li­chi­ditatea scăzută din piaţa monetară din ulti­me­le luni a scumpit însă costul finanţării şi ban­cherii s-au văzut nevoiţi să ajusteze în con­cor­danţă dobânzile la credite.

Cât mai costă un credit imobiliar în lei, comparativ cu unul în euro

Costul efectiv al unui credit imobiliar în lei porneşte în prezent de la 9% pe an după ce în vară cele mai bune oferte afişate de bănci ve­neau cu dobânzi efective de circa 7% pe an. Li­chi­ditatea scăzută din piaţa monetară din ulti­me­le luni a scumpit însă costul finanţării şi ban­cherii s-au văzut nevoiţi să ajusteze în con­cor­danţă dobânzile la credite. La nivelul întregii pieţe, dobânda efectivă la creditele imobiliare în lei ajungea la 8,6% pe an la sfârşitul lunii noiembrie, potrivit ultimelor date disponibile, dar în ultima lună şi jumătate băncile au continuat să scumpească împrumu­turile, având în vedere că în prezent numai patru instituţii de credit mai afişează dobânzi efective de o singură cifră, şi acestea peste pragul de 9% pe an. Creşterea dobânzilor la lei şi aprecierea leului din ultima pe­rioa­dă fac mai atractive împru­muturile în euro, ale căror dobânzi efective coboară sub 5% pe an. Costul total al unui credit de 40.000 de euro, pentru care se percepe o rată de sub 200 de euro este de 75.000 de euro, în timp ce pentru un credit de 175.000 de lei (echivalentul a 40.000 de euro), cu o rată ce porneşte de la 1.300 de lei (300 euro) costul total este de 480.000 de lei (110.000 de euro).  Prin urmare un credit în lei este cu aproximativ 50% mai scump decât cel în euro.

Citiţi articolul integral pe zfcorporate.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
credit ipotecar,
dobanda,
lei,
euro
/actualitate/afaceri/cat-mai-costa-un-credit-imobiliar-in-lei-comparativ-cu-unul-in-euro-10507338
10507338
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.