BVB mai pierde un procent

Postat la 10 aprilie 2008 12 afişări

Bursa a incheiat inca o sedinta de scadere pe volume mici. Desi a inceput cu incredere sedinta de astazi, joi, actiunile nu ar reusit sa ramane la cresterea din prima jumatate de ora. Pietele europene inregistreaza a treia zi consecutiva de pierderi, pe masura ce datele privind recesiunea economiei SUA se adeveresc, iar statele din zona euro au si ele parte de o incetinire a cresterii.

La Bucuresti preturile au mers din jos din cauza cumparatorilor care vor sa plateasca tot mai putin pe actiuni, insa volumele de tranzactionare arata ca nu se gasesc prea multi vanzatori dispusi sa isi inchida pozitiile la cotatii atat de mici. Noul val de scadere usoara de la BVB este pus in principal pe seama anuntutului agentiei de rating Fitch, care a anuntat ca sistemul bancar romanesc si economia au perspective de risc din ce in ce mai mari. Evaluarile Fitch nu sunt insa sustinute de datele macroeconomice aferente primului trimestru al anului, cu o dinamica a exporturilor superioara celei a importurilor si apreciere usoara a monedei nationale fata de euro.

Lichiditatea BVB s-a ridicat astazi la 8,4 milioane euro, cu 7,1 milioane euro aferente pietei principale. Valorile scazute sunt caracteristice in ultimul trimestru pentru sesiunile de depreciere, in care vanzatorii nu accepta sa inchida pozitii mari la preturi atat de mici. Indicele BET s-a depreciat 1%, ajungand pana la 7.120 de puncte, iar indicele compozit al bursei, BET-C a pierdut 0,9%, pana la 5.004 puncte. SIF-urile s-au apropiat din nou de minimele anului dupa o coborare a indicelui BET-FI de 2,6%, ajungand pana la cotatia de 52.976 puncte. Societatile de investitii financiare au astfel sansele sa devina cele mai perdante actiuni listate, riscand sa isi piarda si mai mult atractivitatea.

Ultima stire importanta vine din partea Bancii Angliei (Bank of England - BoE), care a decis reducerea dobanzii de referinta cu un sfert de punct procentual, coborand pana la 5%. Riscul de recesiune a economiei, cauzat de problemele din sistemul bancar si scaderea pretului caselor, a fost indeajuns pentru a duce la a treia scadere consecutiva a dobanzii de referinta. Banca Centrala Europeana a decis, tot astazi, pastrarea ratei dobanzii de referintala 4%. Aceeasi dobanda este in prezent de 2,25% in SUA, iar in Romania a urcat pana la 9,5% datorita presiunilor inflationiste.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
servicii financiare
/actualitate/afaceri/bvb-mai-pierde-un-procent-2538858
2538858
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.