BNR a redus rata dobanzii de politica monetara cu 0,5%

Postat la 30 iunie 2009 7 afişări

Banca Nationala a Romaniei a redus, in sedinta de politica monetara de marti, cu 0,5 procente, rata dobanzii de politica monetara, ajungand la 9%.

In acelasi timp, BNR a redus rata rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale institutiilor de credit la nivelul de 15% si a scazut rata rezervelor obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de 35%.

"Banca Nationala a Romaniei va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic international astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare", precizeaza comunicatul BNR.

Aceasta reprezinta a treia reducere de dobanda din acest an, dupa cea din februarie, cand BNR a aplicat o scadere de 0,25 puncte procentuale, de la 10,25% la 10% si cea din luna mai, cand s-a ajuns la 9,5%.

BNR reafirma utilizarea activa a operatiunilor de piata in vederea gestionarii adecvate a lichiditatilor din sistemul bancar. In ceea priveste rezervele minime, banca centrala a optat pentru eliminarea obligativitatii constituirii acestora si la pasivele in valuta cu scadenta mai mare de doi ani, incepand cu luna mai.

 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/bnr-a-redus-rata-dobanzii-de-politica-monetara-cu-0-5-4607530
4607530
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.